fbpx

Syrië: Aleppo beeft opnieuw. Kerk verdubbelt inspanningen

woensdag, 22 februari 2023
Nieuws
“We zijn in orde, God zij dank, alles goed. Het was beangstigend, heel krachtig. Er is veel angst, dat is het algemene gevoel, in sommige gevallen zelfs paniek. En er is een goede reden om bang te zijn.” Zo beschrijft pater Hugo Alaniz, projectpartner van Kerk in Nood (ACN), de situatie in Aleppo.
Syria, AleppoPeople hiding after the earthquake in the Mekhitarist Fathers' School in Aleppo.On February 6, 2023, an earthquake in Syria of magnitude 7.8 struck southern Turkey and northwest Syria causing hundreds of injured, dead and many collapsed and damaged buildings.

De aardbeving van maandag veroorzaakte geen ernstige fysieke of materiële schade in Syrië, maar de psychologische tol was aanzienlijk. Projectpartners van Kerk in Nood in Aleppo en Lattakia, en medewerkers in Homs en Damascus, bevestigen dat honderden mensen de nacht doorbrachten op straat, op parkeerplaatsen of in kerken. De Franciscanen in Lattakia hebben opnieuw tweehonderd mensen in hun kerk opgevangen en de binnenplaats van het Mekhitaristisch college was veranderd in een groot kamp waar honderden mensen de nacht onder een afdak of in hun auto doorbrachten (foto).

“Ik was op bezoek bij een familie toen de beving toesloeg. Ik heb eerder aardbevingen meegemaakt in mijn geboorteland Argentinië, toen ik klein was, maar dit is echt verschrikkelijk, heel beangstigend. Iedereen schreeuwde. Ze hadden het huis moeten verlaten, maar iedereen bleef zitten. Dus bleef ik bij hen. Ik hurkte onder een balk en bad tot God, smekend om genade”, zegt de Argentijnse geestelijke, die een parochie dient in een van de armere wijken van Aleppo, waar veel Armeense Christenen wonen.

“Uiteindelijk ben ik naar buiten gegaan. Ik liep drie uur lang door de straten, troostte mensen, gezinnen, bemoedigde hen en bad, tot middernacht. Ik belandde in een ziekenhuis, waar ik bad met degenen die ik kende en die daar waren. We hebben ook de bisschopswoning geopend en veel gezinnen opgevangen. Godzijdank gaat het vandaag veel beter. Maar bid alstublieft, bid voor ons. God zegene u, en dank dat u aan ons denkt”, zegt de priester.

Dankzij de vrijgevigheid van de weldoeners van Kerk in Nood hebben ongeveer 450 gezinnen in de parochie van pater Hugo noodhulp gekregen in de vorm van dekens, zaklampen, medicijnen, voedsel en melk voor baby’s en ouderen. “We danken God voor deze zegen. In het licht van de huidige tragische omstandigheden in Syrië, veroorzaakt door de aardbeving, in het bijzonder in Aleppo, dat als een verwoeste stad is aangemerkt, proberen we dankzij uw hulp zoveel mogelijk behoeften te dekken. Ik wil u ook bedanken voor uw inspanningen in dienst van het Woord van God”, zegt pater Enrique González, die samen met pater Hugo werkt in de parochie van Onze Lieve Vrouw van de Aankondiging in Aleppo, in een dankwoord aan Kerk in Nood.

De pauselijke stichting Kerk in Nood (ACN) voert momenteel een noodcampagne om de slachtoffers van de aardbeving in Aleppo en Lattakia via de plaatselijke Kerk te helpen. Met dit eerste hulppakket steunt de hulporganisatie projecten voor de levering van voedsel, medicijnen, sanitaire artikelen en onderdak. Volgens de projectpartners ter plaatse profiteren steeds meer mensen van deze hulp.