Steun door Turkse inval ontheemde Syrische christenen

Project
De aanval van Turkije op het noorden van Syrië heeft de hele wereld geschokt. Turkije zegt zich te willen richten op Koerdische strijders. In steden als Qamishli liggen echter ook de Christenen onder vuur.
20190711 Aanslag Orthodoxe kerk Qamishli

Dany Zayech, Christen en advocaat in Qamlishi: “Het leven in de stad is ondraaglijk. Het is een hel. Overal om ons heen vallen de raketten en bommen.”

Het Turks-Syrische grensgebied was de afgelopen jaren juist één van de weinige plaatsen waar vrede heerste te midden van oorlog. Arabieren, Koerden en Christenen leefden er vreedzaam samen. Er is angst en onzekerheid over wat er komen gaat. Veel Christenen zijn gevlucht. Anderen staan op het punt te vertrekken. Dany: “De mensen weten niet waar ze nog vrede kunnen vinden. Iedereen is bang. We weten niet wat onze toekomst is in deze stad.”

Volgens de Verenigde Naties zijn inmiddels 130.000 mensen op de vlucht geslagen. Onder hen zijn naar schatting 40.000 Christenen. “We weten niet precies wat er gebeurt, omdat we opgesloten zijn in onze wijken en huizen. Men zegt dat de Turken de Koerden beschieten. Wij weten niet wat waarheid is, maar uiteindelijk vallen er doden, raken mensen gewond en slaan anderen op de vlucht,” aldus een bezorgde Dany. “Ik vraag u om voor ons te bidden, voor Qamishli, voor onze kinderen en voor ons Syrië, dat enorm lijdt.”

In en rondom het conflictgebied maakt de Kerk zich klaar om een nieuwe golf vluchtelingen op te vangen. Aartsbisschop Warda van Erbil, in het Koerdisch deel van Irak: “De voorbije twee jaar vingen we al een groeiend aantal Christenen uit Syrië op in Ankawa, de christelijke wijk van Erbil. Met uw hulp hebben we in Ankawa eerder al tenten, containerwoningen en zelfs een katholieke universiteit weten op te bouwen voor de Iraakse Christenen die vluchtten voor ISIS.”

Helpt u mee, zodat de Kerk in Syrië en omliggende landen Dany en andere slachtoffers van de Turkse inval een helpende hand kan reiken?