Schermutselingen na eerste Mis in nieuwe kerk

woensdag, 12 december 2018
Nieuws
De politie in Egypte heeft maandag een onbepaald aantal Koptische christenen en moslims in Koum al-Raheb gevangen gezet na schermutselingen bij de eerste Heilige Mis in een nieuwe kerk.
20181212-Aanval-na-eerste-Mis-Koum-al-Raheb

Onder het roepen van "Allahu Akbar" bekogelde een groep moslims de huizen van Koptische christenen in het dorp in Samalout, Minya, zo’n 250 km ten zuiden van Cairo. Ook bonsden zij op deuren en ramen. Ze waren woedend dat de Kopten een dag eerder, op zondag 9 december, een nieuw kerkgebouw openden en er zonder vergunning de Heilige Mis vierden. De politie arriveerde zondag reeds en eiste onmiddellijke sluiting van de kerk. De Kopten overtuigden de politie om te wachten tot het einde van de Mis, waarna deze de sleutels in beslag namen.

Maandagmorgen kwamen medewerkers van de lokale overheid naar de kerk om het water en de elektriciteit af te sluiten door de elektriciteits- en watermeters te verwijderen, een standaardmaatregel tegen gebouwen zonder vergunning. De Kopten in het dorp verzamelden zich rond de kerk om zich tegen deze procedure te verzetten en stonden op straat te bidden.

Volgens de dorpspastoor, die vroeg om zijn naam geheim te houden, zou de kerk de 2500 Kopten in het dorp, dat momenteel geen kerk heeft, moeten dienen. Hij vertelde dat fundamentalistische moslims de microfoon van de lokale moskee hadden gebruikt om de moslims op te roepen zich tegen de Kopten te keren, waarna huizen van de christenen werden aangevallen.

Bron: Coptic Solidarity