fbpx

“Ruim 840.000 kinderen uit 140 landen bidden voor vrede”

donderdag, 20 oktober 2022
Nieuws
Meer dan 840.000 kinderen uit 140 verschillende landen hebben gehoor gegeven aan de oproep van paus Franciscus om deel te nemen aan het initiatief “Een miljoen kinderen bidden de rozenkrans”, gepromoot door de internationale stichting Kerk in Nood (ACN), dat plaatsvond op 18 oktober van dit jaar.
Kinderen bidden poster 2022

Deze gegevens omvatten alleen mensen die zich op de website van Kerk in Nood hebben geregistreerd. De werkelijke aantallen zijn waarschijnlijk hoger, omdat veel mensen aan het evenement hebben deelgenomen zonder zich te registreren.

“We zijn erg blij met de respons. Over de hele wereld kwamen kinderen samen om te bidden voor vrede, zelfs in landen die momenteel in oorlog zijn. De Grieks-Katholieke Kerk van Oekraïne liet bijvoorbeeld weten dat het initiatief in al haar parochies werd gepromoot en er waren ook foto’s van deelnemende kinderen in Pemba, in Mozambique, dat de afgelopen jaren zwaar is getroffen door terrorisme”, aldus Thomas Heine-Geldern, Uitvoerend voorzitter van Kerk in Nood (ACN) Internationaal.

“Sommige cijfers zijn verbazingwekkend! Polen aan kop met bijna een kwart miljoen, gevolgd door Slowakije met 190.000. Ook in Australië en India deden veel kinderen mee”, aldus Heine-Geldern. Hoewel de cijfers en statistieken een idee geven van de omvang van de campagne, benadrukt hij dat elk gebed telt. “Er zijn kinderen bijgekomen uit landen waar Christenen een kleine groep vormen, zoals Saoedi-Arabië, Oman, Qatar en Azerbeidzjan. En er zijn ook kinderen uit Aziatische landen waar Christenen het niet gemakkelijk hebben, zoals Laos, Bhutan – waar één persoon zich heeft aangemeld – en Myanmar.”

Wereldwijd namen ook scholen deel aan de gebedsactie. Alleen al in Kenia deden vijftig scholen officieel mee aan het initiatief, en ook scholen uit Spanje, Groot-Brittannië, Zuid-Korea, Argentinië, Chili en Mexico, om maar een paar landen te noemen, deden mee. In het heiligdom van Fátima, in Portugal, verzamelden kinderen uit verschillende landen zich bij de kapel van de verschijningen om de dagelijkse rozenkransrecitatie van 18.30 uur te leiden. Deze werd live uitgezonden op televisie en radio, zodat nog veel meer mensen konden meekijken en meebidden.

De oorsprong van het gebedsinitiatief “Een miljoen kinderen bidden de rozenkrans” begon in het jaar 2005, toen een groep kinderen de rozenkrans zag bidden bij een plaatselijk heiligdom in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Volwassenen die getuige waren van het tafereel moesten denken aan de woorden van Pater Pio, die ooit zei: “Wanneer een miljoen kinderen de rozenkrans bidden, zal de wereld veranderen”. Sindsdien heeft de campagne zich snel verspreid en is het een wereldwijd fenomeen geworden. Het doel van deze gebedscampagne, gepromoot door de internationale stichting Kerk in Nood (ACN), is te vragen om vrede en eenheid in de hele wereld en tegelijkertijd kinderen en jongeren aan te moedigen om in moeilijke tijden op God te vertrouwen.