“Rapport bron van hoop voor verschoppelingen”

donderdag, 08 april 2021
Nieuws
Voormalig speciaal VN-rapporteur Heiner Bielefeldt is verheugd over het rapport van Kerk in Nood over wereldwijde godsdienstvrijheid dat op 20 april verschijnt. “Het rapport is belangrijk om ons te herinneren aan de wreedheden die in vele delen van onze aarde plaatsvinden, in het bijzonder voor degenen die het slachtoffer zijn van dergelijke schendingen.”
ACN-20210406-111707

Bielefeldt is theoloog, filosoof en historicus en was van 2010 tot 2016 speciaal rapporteur voor vrijheid van godsdienst en geloof bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (UNHRC). Momenteel bekleedt hij de leerstoel voor Mensenrechten en Mensenrechtenbeleid aan de Universiteit van Erlangen in Duitsland. De professor werkte mee aan het rapport, dat een overzicht geeft van de godsdienstvrijheid voor alle religies in alle 196 landen van de wereld. In totaal hebben meer dan 30 internationale deskundigen en journalisten aan het verslag over de periode 2018-2020 meegewerkt.

Minderheden
Bielefeldt merkt op dat het vooral religieuze en etnische minderheden zijn die te lijden hebben onder schendingen van de godsdienstvrijheid. “We zijn getuige geweest van schendingen van de godsdienstvrijheid van genocidale omvang. In Xinjiang, waar de Oeigoeren het slachtoffer zijn van enorme schendingen, worden naar verluidt honderdduizenden mensen in de detentiekampen gestopt. We hebben etnische zuiveringen gezien, waarbij de Rohingya's in Myanmar uit hun eigen land zijn verdreven.”

Hij wees ook op het lijden van de christelijke gemeenschappen in het Midden-Oosten die soortgelijke schendingen van hun recht op godsdienstvrijheid hebben gezien. “Zij hadden het gevoel dat zij de landen waar zij hun kindertijd, hun jeugd hebben doorgebracht, moesten verlaten omdat zij geen toekomst zagen voor de religieuze gemeenschappen. Radicale krachten, fanatieke krachten, hebben zelfs geprobeerd de sporen van het verleden, van de oorsprong van het christendom in sommige landen van het Midden-Oosten, uit te wissen.”

Vergeten verschoppelingen
Bielefeldt noemt het rapport “echt belangrijk” voor mensen die lijden onder dergelijke schendingen van de vrijheid van godsdienst. “Het ergste wat iemand kan overkomen is dat hij of zij wordt vastgehouden op een plaats waar hij of zij denkt 'niemand zal ooit weten wat er met mij is gebeurd. Ik ben vergeten, ik ben op de een of andere manier een verschoppeling van de mensheid die uit de mensenwereld is gegooid. Zij kunnen er op de een of andere manier op vertrouwen dat mensen ergens op onze gemeenschappelijke planeet aarde aan hen zullen denken en misschien voor hen zullen bidden. Het rapport van Kerk in Nood over godsdienstvrijheid is dan ook een bron van hoop voor veel mensen.”

Meld u hier aan en ontvang gratis de Nederlandse samenvatting van het rapport Vrijheid van Godsdienst Wereldwijd 2021 per e-mail op 20 april.