fbpx

Priester en vader vermoord in noorden Syrië

vrijdag, 15 november 2019
Nieuws
Op maandag 11 november werd in het noorden van Syrië de Armeens-katholieke priester Hovsep Hanna Bedoyan met zijn vader vermoord. Een diaken raakte gewond.
20191111-Syrian-priest-Hovsep-Bedoyan-killed

Islamitische Staat (IS) eiste slechts enkele uren erna de verantwoordelijkheid op voor de moorden. Pater Bedoyan reisde naar Deir Ezzor met zijn vader Ibrahim Hanna Bedoyan, een diaken en een leek om toezicht te houden op reparatiewerkzaamheden aan de Armeense-katholieke kerk van de martelaren wanneer ze werden aangevallen.

De katholieke aartsbisschop van Aleppo, Boutros Marayati, vertelde Kerk in Nood over de hinderlaag: “Kort voordat ze bij Dei Ezzor aankwamen, haalden twee gewapende mannen op een motorfiets hun auto in en openden het vuur. De vader van de priester werd onmiddellijk gedood, terwijl pr. Hovsep Hanna later stierf, buiten het ziekenhuis van Hassake." De diaken raakte gewond terwijl de vierde persoon, een leek, kon ontsnappen.

Een onderzoek naar de schietpartij is nog gaande. Aartsbisschop Marayati: ‘Tot dusver weten we niet wie hem heeft vermoord, hoewel het erop lijkt dat IS de verantwoordelijkheid voor de aanval heeft opgeëist. Wat we wel weten is dat pater Hovsep in zijn priesterlijke kleding was gekleed en bijgevolg als priester herkenbaar was, naast het feit dat zijn auto duidelijk in grote letters was gemarkeerd met de woorden ‘Armeens-katholieke kerk.’ Daarom is het volkomen aannemelijk dat pater Hovsep is vermoord omdat hij priester was en vanwege zijn inspanningen om de christelijke aanwezigheid in Deir Ezzor te herstellen."

Volgens Marayati is Deir Ezzor een belangrijke stad voor Armeense Christenen: “Het is een zeer belangrijke stad voor ons omdat hier veel van onze martelaren werden gedood toen ze de Turkse genocide van 1915 ontvluchtten. Vandaag de dag zijn er geen Armeense katholieken meer, maar de Turken willen ongetwijfeld niet dat we terugkeren, omdat onze aanwezigheid een herinnering zou zijn aan de Armeense genocide."

De begrafenis van pater Bedoyan en zijn vader vond afgelopen dinsdag 12 november plaats in de St. Jozefkerk in Qamishli. Volgens de aartsbisschop zijn er veel spanningen in de stad vanwege voortdurende botsingen tussen Turkse en Koerdische troepen: “De situatie is chaotisch. Er zijn Turken, Koerden, Amerikanen, Russen. Gisteren waren er drie explosies. De Christenen zijn bang. Bij elke nieuwe uitbraak van geweld besluiten veel gezinnen te emigreren. Voor de oorlog waren er 5.000 Armeense katholieken en vijf kerken in Qamishli. Tegenwoordig zijn dat slechts 2000 en er zijn nog maar twee kerken open.”

Aartsbisschop Marayati doet via Kerk in Nood een beroep op de internationale gemeenschap: "Het enige dat we vragen is dat er een einde komt aan deze oorlog, maar dat zal niet mogelijk zijn als mensen de terroristen blijven helpen en wapens naar Syrië sturen. Bid voor ons en voor onze mensen die momenteel extreem moeilijke tijden doormaken.”