Vanmorgen ontmoette paus Franciscus in zijn buitenverblijf Casa Santa Martha een delegatie van Kerk in Nood onder leiding van kardinaal Mauro Piacenza, internationale voorzitter van de stichting. Daarbij was ook de maker aanwezig van de icoon van Maria, troosteres van de bedroefde Syriërs, een Grieks-orthodoxe kunstenaar. De paus had zijn steun voor het initiatief al op 15 augustus uitgesproken toen hij op 15 augustus samen met uitvoerend president van Kerk in Nood internationaal, Thomas Heine-Geldern, op zijn balkon tijdens het Angelus de rozenkransen zegende.
Campagne ‘Troost mijn mensen’
Paus Franciscus zegende de icoon gisteren als gebaar van steun voor de gebedscampagne "Troost mijn mensen" door Kerk in Nood, waaraan zowel Katholieke als Orthodoxe kerken in Syrië, wiens familieleden werden ontvoerd of gedood tijdens de acht jaar van conflict, deelnemen. De zesduizend rozenkransen, gemaakt door christelijke ambachtslieden uit Bethlehem en Damascus, zijn verdeeld over de parochies van 34 Syrische bisdommen – zowel katholiek als orthodox – ter gelegenheid van het feest van de zeven smarten van de Heilige Maagd Maria. De icoon zal de komende maanden veel van deze kerken aandoen. Voorafgaand aan heilige Missen en processies bidden de gelovigen voor wie gedood en ontvoerd zijn en voor hun families. Zo’n 8.000 christenen werden gedood en ongeveer 800 ontvoerd tijdens de oorlog.
Boodschap
De icoon van Maria, troosteres van de bedroefde Syriërs, is een traditionele iconografische presentatie, die de Heilige Moeder van God afbeeldt als Zetel van Wijsheid (Latijn: Sedes Sapientiae), beter bekend als Maria Regina. De icoon is gemaakt in augustus van dit jaar en is gezegend door paus Franciscus om in bisdommen van Syrië, als een dageraad van hoop, vrede en troost te brengen. Met dit gebaar wil de paus het geloof van christenen versterken en, vooral aan degenen die hun geliefden hebben verloren, laten weten: "Je bent niet alleen, wij zijn met je."
Icoon
De icoon toont de Maagd Maria, de troon van Moeder van God, met het kind Jezus op haar schoot. Haar Goddelijke Zoon houdt de bol van soevereiniteit in zijn hand die Zijn triomf over de wereld symboliseert. Zijn gebaar suggereert dat Hij de wereld aan zijn Moeder toevertrouwt, zoals hij deed met de hele mensheid onder het kruis. Opmerkelijk zijn de details over Syrië, zoals het vaak wordt genoemd in de stroom van het nieuws van onze schermen elke dag. Syrië bevindt zich in het midden van de icoon, omgeven door strijders en slachtoffers, gewond door acht jaar oorlog.
Het geliefde Syrië, dicht bij het hart van paus Franciscus, is een land van lijden en tranen. Vanaf het begin van zijn pontificaat heeft paus Franciscus zijn stem over Syrië verheven, waarin hij sprak over de onrechtvaardigheid van oorlog en het onschuldig bloedvergieten.
Via de website https://helpsyrie.kerkinnood.nl/ voert Kerk in Nood campagne voor de christenen in Syrië. U vindt hier informatie over het conflict, getuigenissen en voorbeelden van projecten waarmee we christenen in Syrië steunen. Helpt u mee?