fbpx

Paus schrijft Assad brief over situatie Idlib

dinsdag, 23 juli 2019
Nieuws
De Ghanese curiekardinaal Peter Turkson heeft vanochtend een persoonlijke brief van de paus overhandigd aan de Syrische president Bashar al-Assad. Dat blijkt uit een Vaticaanse verklaring, zo meldt Crux.

‘Diepe bezorgdheid van paus Franciscus’
De verklaring werd uitgegeven door de nieuwe Vaticaanse woordvoerder Matteo Bruni. De pauselijke brief “drukt de diepe bezorgdheid uit van Zijne Heiligheid Paus Franciscus over de humanitaire situatie in Syrië, met een bijzondere verwijzing naar de dramatische omstandigheden waarmee de burgerbevolking van Idlib zich geconfronteerd ziet”. Idlib, in Noordwest-Syrië, is in handen van rebellen. Het is al sinds april doelwit van door Rusland gesteunde luchtaanvallen.

Zeventien doden bij luchtaanval op Idlib
Volgens het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten vielen alleen zondag al ten minste zeventien burgerdoden bij luchtaanvallen op Idlib. Daaronder waren zeven kinderen, en een jonge burgerjournalist van de ‘Witte Helmen’, die de aanvallen in beeld probeerde te brengen. Het Observatorium waarschuwde dat het dodental nog fors kan stijgen zodra het puin is doorzocht. Het totaal aantal burgerdoden sinds april zou al boven de 500 liggen.

Bezoek Poetin aan de paus
Toen de Russische president Vladimir Poetin de paus op 4 juli in het Vaticaan bezocht, stond ook de situatie in Syrië op de agenda. Activisten riepen de paus met de hashtag #TellPutin op om de Russische leider ertoe te bewegen met de bombardementen op Idlib te stoppen. Grote mensenrechtenorganisaties schaarden zich achter de sociale media-campagne.

De situatie in Syrië is al sinds zijn verkiezing in maart 2013 een politieke en diplomatieke prioriteit voor de paus. Kort na zijn aantreden leidde hij een speciale avond van boete en gebed voor Syrië op het Sint-Pietersplein. Ook pleitte hij bij de leiders van de G7 tegen militair ingrijpen gericht op het afzetten van Assad. Volgens Poetin zou dat er mede toe geleid hebben dat dat streven ten einde kwam. Ook de zorg voor Syriërs die hun land ontvluchten is een topprioriteit voor de paus. Hij bracht een tiental van hen mee naar Rome na zijn bezoek aan het Griekse eiland Lesbos in april 2016.

Half miljoen doden
De oorlog in Syrië heeft naar schatting een half miljoen mensen het leven gekost. Miljoenen andere Syriërs zijn in binnen- en buitenland op de vlucht geslagen. Het conflict ontbrandde in 2011 na een serie protesten tegen het regime van Bashar al-Assad.

Bron: Crux/Katholiek Nieuwsblad