De paus merkt op dat twee ‘tegengestelde ideologieën’ de religieuze vrijheid en het geweten bedreigen: "seculier relativisme en religieus radicalisme – in werkelijkheid pseudo-religieus radicalisme." Voor Volgens is het echte gevaar het bestrijden van extremisme en intolerantie met evenveel extremisme en intolerantie, zowel in houding als qua woorden.
In zijn toespraak zei de Heilige Vader dat "de situatie tragisch verergerd is voor Christenen en andere religieuze minderheden in regio’s die getroffen zijn door fundamentalisme", die tegengesteld is aan religieuze vrijheid. Volgens de paus moeten gelovigen "bewust omgaan met beide, even bedreigende, tegengestelde ideologieën.
De paus vertelde ICLN-leden dat christelijke politici in de allereerste plaats geroepen zijn om te proberen een getuige te zijn. Ook dienen zij competente voorstellen te doen voor wetsvoorstellen, gebaseerd op de christelijke kijk op de mensheid en de samenleving.
Wie zich inzet voor de bevordering van het algemeen welzijn "kan en moet ook bijdragen aan de cruciale kwestie van vrijheid van godsdienst."
De ICLN-conferentie staat dit jaar in het teken van religieuze vrijheid en geweten. Paus Franciscus wendde zich tot de concilaire verklaring Dignitatis humanae, waarbij hij opmerkte dat hoewel sommige regimes "grondwetten hebben die de vrijheid van religieuze eredienst erkennen, ze proberen hun burgers af te brengen van het beoefenen van religie en het leven van religieuze gemeenschappen erg moeilijk en gevaarlijk maken."
Bron: Asianews