fbpx

Meer aandacht voor martelaren

donderdag, 18 april 2019
Nieuws
Na drie Avonden van de Martelaren blijkt dat in Nederland de aandacht voor de vervolging van Christenen toeneemt. Een kort verslag.
IMG_1981_raw

“De getuigenissen raakten echt mijn hart”, zo zei Rosario van Amerongen een bezoekster van de Avond van de Martelaren in Amsterdam. Daar waren op 12 april enkele honderden mensen bijeen in de St. Nicolaasbasiliek voor de derde Avond van de Martelaren. Bisschop Punt ging als hoofdcelebrant voor in de Eucharistieviering waarmee de avond begon. In de homilie stond mgr. Hendriks stil bij de teksten uit de Heilige Schrift. De gebruikelijke schriften van de dag gingen, ‘het was toeval’, over vervolging van Christenen. “De profeten en de eerste Christenen werden vervolgd en ook vandaag de dag hebben Christenen te maken met religieus geweld. De pers besteedt daar maar weinig aandacht aan, zoals ook Jezus in de Romeinse geschiedschrijving maar kort wordt genoemd. De vervolgde Christenen lijden mee met de Christus en dragen het kruis met Hem", aldus de hulpbisschop van het bisdom Amsterdam-Haarlem.

Kruisweg
Na de Eucharistieviering volgde de Kruisweg afgewisseld met vier getuigenissen van hedendaagse Christenvervolging. De eerste getuigenis was van Fredrick Bahati en Joseph Mwatha Mwangangi uit Kenia, de familie Ayyoub uit Syrië, de familie Kogi uit Nigeria en Aloysius Bayu Rendra Wardhana uit Indonesië. Allen kwamen om bij geweld dat specifiek tegen Christenen gericht was. Na iedere getuigenis werd gebeden voor de slachtoffers, nabestaanden en voor de vervolgers zelf. “Barmhartige God, Uw zoon Jezus bezweek onder het dragen van Zijn kruis. Zoals Hij, dragen vele slachtoffers van religieus geweld in de wereld hun kruis met vallen en opstaan. Wij vragen U: wees deze moedige mensen nabij in hun zwakheid en gebrokenheid en geef dat zij zich gesterkt weten door ons gebed”, zo was de tekst van één van de gebeden. Tijdens de viering raakten de kaarsenstandaarden bij het altaar steeds voller met kaarsjes.

Meer aandacht
De indrukwekkende viering was de laatste in een serie van drie avonden, een primeur voor Zwolle, een tweede editie in Maastricht en alweer de achtste editie in Amsterdam. Met ruim zeshonderd deelnemers is sprake van een toename in de aandacht voor hedendaagse martelaren, een bemoedigend teken van solidariteit met zoveel mensen die wereldwijd worden vervolgd vanwege hun geloof. 

Foto’s: Wim Koopman