Massagraf 34 door IS geëxecuteerde Ethiopische christenen ontdekt

maandag, 07 januari 2019
Nieuws
De Libische autoriteiten hebben de ontdekking bekend gemaakt van een massagraf met de stoffelijke resten van 34 vermoorde Ethiopische Christenen.
20190107-Ethiopische-Christenen

Zij werden in 2015 gedood door jihadisten die gelieerd zijn aan Islamitische Staat (IS). Het massagraf ligt dichtbij de kustplaats Sirte, in een gebied dat in 2015 onder de controle stond van jihadistische gewapende groeperingen. De stoffelijke resten worden gerepatrieerd naar Ethiopië.

In april 2015 publiceerde Islamitische Staat een video waarin onthoofde en neergeschoten Ethiopische Christenen werden getoond in een woestijn en op een Libisch strand. De video, vergezeld van slogans tegen de ‘natie van het kruis’, bevatte beelden van de vernietiging van kerken, iconen en christelijke graven. De slachtoffers werden gepresenteerd als behorend tot de "vijandige Ethiopische kerk." Velen waren arme Ethiopische immigranten die via Libië Europa proberen te bereiken.

In september 2017 werden in een ander massagraf aan de Libische kust, eveneens in de buurt van Sirte, reeds de overblijfselen geïdentificeerd van Egyptische Kopten die er samen met hun Ghanese collega waren onthoofd. Hun lichamen werden gevonden met hun handen achter hun rug gebonden, in dezelfde oranje overalls die ze droegen in de macabere video van hun beulen op het moment van hun onthoofding.

Bron: Fides