Het Comité van Marokkaanse Christenen heeft twee weken voor het bezoek van paus Franciscus gevraagd om interventie van de Heilige Stoel over een thema dat heel belangrijk voor hen is: de vrijheid van godsdienst in het land.
Christenen vertegenwoordigen slechts 1,1% van de bevolking (ongeveer 380.000 van de 33,6 miljoen inwoners). De meesten van hen zijn evangelisch. In de open brief, gepubliceerd door de krant "Al Massae", worden "schendingen van de religieuze vrijheid van christenen" gemeld. Ook worden de Marokkaanse veiligheidsdiensten ervan beschuldigd "een belangrijke rol spelen in de vervolging van Christenen met krenkende arrestaties."
In de tekst die naar persbureau Fides is gestuurd, zegt de commissie dat Marokkaanse autoriteiten mensen hebben gearresteerd en mishandeld omdat zij hun geloof verkondigden of deelnamen aan gebedsdiensten in geheime kerken. De commissie stelt dat mensen zijn gemarteld en beledigd, dat hun identiteitsdocumenten zijn ingenomen en dat sommigen zelfs zijn beroofd. Bovendien hebben de Marokkaanse autoriteiten honderden buitenlanders verbannen op beschuldiging van "proselitisme."
De commissie steunt de Marokkaanse Vereniging voor Religieuze Rechten en Vrijheid en de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten, organen die dit niet officieel erkend zijn, maar die godsdienstvrijheid verdedig, schendingen van dit recht registreren en Ahmadis, sjiieten, christenen en Ibadis verwelkomen. De commissie erkent dat koning Mohammed VI belangrijke initiatieven neemt om van Marokko een tolerant land te maken. "We mogen de Conferentie over religieuze minderheden in Islamitische landen die in 2016 is georganiseerd niet vergeten. Er zijn echter nog steeds veel Marokkaanse functionarissen die discrimineren tegen Christenen", aldus de commissie.
Bron: Fides