“We willen zoveel mogelijk WJD-deelnemers bewust maken van de feiten rondom de vervolgde Kerk over de hele wereld, die helaas bij velen nog onbekend is”, zegt Catarina Martins de Bettencourt, nationaal directeur van Kerk in Nood (ACN) Portugal. De drukte is groot op het nationale kantoor van de katholieke hulporganisatie in Lissabon. Mensen verzamelen materialen voor de tentoonstellingen, vrijwilligers leggen de laatste hand aan plannen. “Dit is een kans die zich maar één keer in je leven voordoet, en die willen we niet laten lopen”, aldus Martins de Bettencourt. “Het gebeurt niet elke dag dat je aan zo’n belangrijk evenement als de WJD mag deelnemen.”
Tentoonstelling: Helden in geloof
Tijdens de WJD-week zal Kerk in Nood verschillende evenementen organiseren om de aandacht te vestigen op de realiteit van de vervolgde Kerk in de wereld. “Helden in Geloof” is de titel van deze initiatieven die tijdens de dagen van WYD in verschillende delen van de stad zullen plaatsvinden.
Een van de belangrijkste plaatsen waar pelgrims en bezoekers direct in contact kunnen komen met de realiteit van vervolgde christenen is in de Martelarenbasiliek in de wijk Chiado, waar de stichting een tentoonstelling heeft met christelijke artefacten die in Irak werden ontheiligd. De tentoonstelling toont de wrede ervaring van de christenen in het land toen de Bijbelse vlakten van Nineveh werden bezet door jihadisten van Islamitische Staat, te beginnen op 6 augustus 2014, negen jaar geleden.
In de Basiliek zal ook een conferentie worden gehouden met getuigenissen van twee christenen: Joseph Fadelle en Rafi Ghattas. Fadelle is een Iraakse bekeerling van de sjiitische Islam die werd gearresteerd, gemarteld en met zijn vrouw en kinderen het land moest ontvluchten, en die sindsdien een boek heeft gepubliceerd met de titel “Duur betaald”, waarin hij zijn verhaal vertelt. Rafi Ghattas is een Palestijnse christen uit het Heilig Land die zal spreken over de ervaringen van zijn gemeenschap, die momenteel slechts 1% van de bevolking uitmaakt.
Kerk in Nood heeft ook een fototentoonstelling georganiseerd in de kloostergang van het oude Graça klooster. Door middel van concrete persoonlijke verhalen van mannen en vrouwen uit verschillende landen, die een voorbeeld zijn geweest van trouw aan Jezus in tijden van tegenspoed, wordt een beeld geschetst van de vervolgde Kerk in de wereld.
Documentaires over de vervolgde Kerk
Een ander initiatief dat de stichting voorbereidt voor Wereldjongerendag is de vertoning van verschillende documentaires over het leven van mensen wier geloof elke dag op de proef wordt gesteld. Deze zullen te zien zijn in de bioscoop van São Jorge. De getuigenissen en verhalen komen uit Mozambique, Syrië, Honduras, Cambodja en Ethiopië. “We hopen dat de jongeren zich uitgedaagd weten door deze voorbeelden van christenen die ondanks gevaren en bedreigingen hun geloof tot het einde toe bleven verkondigen, ongeacht de gevolgen”, legt Martins de Bettencourt uit. “We hopen zo een zaadje in hun hart te planten, een verlangen om ook deel te nemen aan deze missie van hulp en solidariteit met vervolgde christenen en de Kerk in Nood.”
Foto: Credit: JMJ Lisboa 2023