Het besluit om 22 nieuwe projecten in Syrië te financieren is genomen na de ‘Conferentie van Damascus’ in maart, waar de Apostolisch Nuntius, Kardinaal Mario Zenari, een oproep deed aan katholieke liefdadigheidsinstellingen: “Laat de hoop niet sterven!”
Hulp in strijd tegen armoede
De onlangs goedgekeurde projecten bestrijken een reeks gebieden; van directe economische en voedselhulp aan arme gezinnen tot studiebeurzen. Kerk in Nood zal ook zomerkampen voor kinderen en gehandicapten helpen financieren, evenals essentiële hulp voor bejaarden en zieken. In het land verdienen gezinnen ongeveer 21 dollar per maand, maar is minstens 160 dollar nodig om te kunnen overleven. Kerk in Nood zal daarom ook gezinnen in armoede helpen om de huur te betalen.
Kerk biedt hoop
Regina Lynch, directeur projecten bij ACN, was op de conferentie in Damascus en heeft daar uit de eerste hand de nood van de christelijke gemeenschap gezien. Haar feedback speelde een rol bij de keuze van de projecten die gesteund moesten worden. “Wanhoop komt veel voor onder Syrische christenen. Velen hebben een gebrek aan hoop, maar de hoop die zij vinden is vaak te vinden in de initiatieven van de Kerk”, legt zij uit. “Wij zijn dan ook blij dat wij initiatieven kunnen steunen die er specifiek op gericht zijn om mensen hoop te geven in wanhopige situaties.” Om die reden helpt Kerk in Nood bij het herstel van kerken die tijdens de burgeroorlog beschadigd zijn. Zo hebben Christenen een plaats om bijeen te komen, te aanbidden en hun geloof te verdiepen, dat vaak een van hun weinige bronnen van hoop is.
Om te proberen ervoor te zorgen dat de jongeren beter op de toekomst voorbereid zijn en niet de noodzaak voelen om te emigreren, zullen 500 universitaire studiebeurzen worden verstrekt. “De studenten zijn de toekomst van het land. Ik wil de dank overbrengen van de studenten die, dankzij u, hun opleiding kunnen voortzetten. Moge God u bewaren en al uw projecten zegenen”, zegt zuster Chanaa van de Charité de St Jean-Antide.
Syrië niet vergeten
Vroeger maakten de christenen ongeveer 10% van de bevolking van Syrië uit en leefden zij, ondanks het autoritaire karakter van het regime, vrij van fysieke vervolging. De burgeroorlog heeft het leven van de meeste christelijke gemeenschappen overhoop gehaald. Velen werden vervolgd. En zelfs degenen die dat niet werden, hebben te lijden gehad onder de verwoestende gevolgen van de burgeroorlog. Honderdduizenden Christenen zijn naar andere landen gevlucht en het percentage Christenen ten opzichte van de rest van de bevolking is aanzienlijk gedaald.
Paus Franciscus heeft nooit opgehouden zijn bezorgdheid over het land uit te spreken. Tijdens de conferentie in maart zond de Heilige Vader een boodschap aan de christelijke gemeenschap: “U wordt niet vergeten; de Kerk blijft bijzonder bezorgd om uw welzijn, want u bent de hoofdrolspelers van de zending van Jezus in dit land.”