Jos Douma benoemd tot Nederlands gezant voor godsdienstvrijheid

vrijdag, 19 juli 2019
Nieuws
De Nederlandse diplomaat Jos Douma is benoemd tot eerste Nederlandse ‘gezant voor vrijheid van religie en levensovertuiging’.
Jos-Douma-Gezant-voor-vrijheid-van-religie-en-levensovertuiging

Douma, Nederlands ambassadeur in Georgië, gaat de rechten van gelovigen en niet-gelovigen wereldwijd op de agenda zetten, schrijft Nederlands Dagblad. Die krant publiceerde de toespraak die minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vandaag in Washington houdt. Hij neemt daar deel aan een internationale conferentie over het bevorderen van de godsdienstvrijheid. Blok kondigt in zijn toespraak Douma’s benoeming aan. De christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP pleitten vorig jaar in Katholiek Nieuwsblad voor het aanstellen van een gezant voor de godsdienstvrijheid.

‘Religieuze tolerantie bevorderen’
“Ons doel”, stelt Blok in de toespraak, “is niet alleen te kijken hoe we religieuze intolerantie kunnen bestrijden. We willen vooral ook weten hoe we religieuze tolerantie kunnen bevorderen.” De minister schrijft verder onder meer dat de vrijheid van religie en overtuiging “een van de belangrijkste elementen van ons overkoepelend mensenrechtenbeleid” is. Om die werkelijkheid te laten worden, moeten onder meer ook “de vrijheid van meningsuiting, gelijke rechten voor vrouwen en gelijke rechten voor lhbti’ers” worden geëerbiedigd. Jos Douma (Groningen, 1955) studeerde geschiedenis. Hij werkt sinds 1980 voor het ministerie van Buitenlandse Zaken en was eerder onder meer ambassadeur in Slovenië (2009-2013) en Teheran (2013-2015). Douma is vrijgemaakt-gereformeerden huize.

Christenen meest vervolgde religieuze groep
Volgens een maandag gepresenteerd Brits rapport heeft een op de drie mensen in de wereld te maken met vervolging op religieuze gronden. Christenen zijn de meest vervolgde religieuze groep. De Britse onderzoekers stelden in mei al dat die christenvervolging soms “bijna genocidaal” is en grimmiger wordt. Die laatste conclusie trokken ook hulporganisaties Open Doors en Kerk in Nood eerder al.

Bron: Katholiek Nieuwsblad