Jezuïet Dall’Oglio vandaag zeven jaar vermist

woensdag, 29 juli 2020
Nieuws
Vandaag is het precies zeven jaar geleden dat pater Paolo Dall’Oglio in Syrië werd vermist nadat hij in Raqqa probeerde te onderhandelen over de vrijlating van gevangenen. De berichten over zijn lot zijn tegenstrijdig.

Pater Dall’Oglio geldt als een ‘grensganger’ tussen Christendom en Islam en zette zich sterk in voor de interreligieuze dialoog. Hij sprak zich openlijk uit voor de oppositie tegen de regering van Assad en verliet het land in 2012 op verzoek van de Syrische regering en van de Kerk. In de zomer van 2013, twee jaar na het begin van de burgeroorlog in Syrië, ging hij naar Raqqa om te onderhandelen over de vrijlating van enkele gevangenen, waarna hij zelf werd ontvoerd. Raqqa was op dat moment de enige provinciale hoofdstad die in handen was gevallen van rebellen. Eerder dat voorjaar hadden tegenstanders van president Assad, variërend van salafistisch tot seculier, de stad ingenomen dankzij een overwinning die zelfs henzelf had verrast vanwege de snelheid.

In juli, toen pater Dall’Oglio aan de poorten van het gebouw van de gouverneur stond, heerste er een ongemakkelijke en broze vrede tussen de losse coalitie van rebellen in de overwegend soennitische stad. De strijders van Islamitische Staat waren net begonnen met het ontvoeren van andere rebellenleiders. Later die zomer zou de groep de stoffige stad aan de Eufraat, die hun hoofdstad zou worden, op wrede wijze overnemen. Pater Dall’Oglio was zich bewust van de risico’s van het benaderen van de extremistische strijders, maar een levenslange inzet voor Syrië, zijn volk en het Evangelie had hem geloof gegeven. Nadat de bewakers aan de poort hem die avond wegstuurden, wilde hij de volgende ochtend, 29 juli 2013, terugkeren naar zijn gemeenschap. Sindsdien heeft niemand meer iets van hem gehoord.

Film met levende pater
Verhalen over zijn lot doen wel de ronde. In 2015 verscheen voor het laatst een bericht dat hij gezien zou zijn. Paus Franciscus riep dat jaar ook op tot vrijlating van zijn ordegenoot. In 2016 stelde een moslimextremist die zich aan de Franse politie had overgegeven te kunnen bewijzen dat de Jezuïet Paolo Dall’Oglio nog leeft. Saleh A. zou van plan zijn geweest naar Rome te gaan om daar met een zekere ‘Carlos’ te onderhandelen over de verkoop van een filmpje aan het Vaticaan, meldde Le Monde destijds. Dat filmpje zou bewijzen dat pater Dall’Oglio nog altijd in leven is.

Volgens Le Monde gaf Saleh A. zich op 1 februari over aan de Franse politie. Hij claimde daarbij lid te zijn van een slapende cel van ongeveer twintig extremisten, verspreid over Düsseldorf en een vluchtelingenopvang in Nijmegen. De cel zou bezig zijn geweest aanslagen te plannen. Dankzij de informatie van de ex-jihadist zouden aanslagen in Duitsland voorkomen zijn.

In 2017 stelde een gevangen genomen strijder van Islamitische Staat dat Dall’Oglio al enkele dagen na zijn ontvoering was vermoord. De Marokkaanse jihadist Abu Mansur beroepte zich in de Saoedische krant Asharq Al-Awsat op uitspraken van toenmalige IS-commandanten. Abu Mansur werd eind oktober door Koerdische strijders bij de verovering van Raqqa gevangen genomen. Hij zou binnen IS tot commandant zijn opgeklommen. De Italiaanse jezuïet zou zijn onthoofd door een zekere Abu Luqman al-Rakkawi. Bewijzen kon hij niet overleggen. De stoffelijke resten van de Jezuïet zijn nooit gevonden.

Bron: KNA, Kerk in Nood