fbpx

Hoopvol maar fragiel staakt-het-vuren in Idlib

maandag, 05 augustus 2019
Nieuws
In Idlib, een regio die recente juist escalatie kende van geweld tussen regeringstroepen en rebellen- en jihadistische groeperingen, is vanochtend sprake van een voorzichtige stilte.

Volgens lokale bronnen lijkt het verrassende staakt-het-vuren dat gisteravond door de regering is aangekondigd, stand te houden. Na drie maanden vechten maken burgers dankbaar gebruik van de situatie. Sinds gisteren is de regering gestopt met haar offensief in de noordwestelijke provincie, die wordt bestuurd door Hayat Tahrir al-Sham, een afsplitsing van Al-Qaeda in Syrië en diverse andere rebellengroepen.

Het staakt-het-vuren is afhankelijk van de uitvoering van een overeenkomst tussen Rusland en Turkije over de-escalatiezones die in september 2018 is bereikt. Volgens mgr. Georges Abou Khazen, apostolisch vicaris in Aleppo, is elk teken dat in de richting van vrede gaat belangrijk en een bron van hoop. "We willen echter dat wat in het verleden gebeurde niet opnieuw gebeurt, dat jihadisten en rebellen geen staakt-het-vuren gebruiken om zichzelf te reorganiseren. Dit is onze angst. Vandaag echter verwelkomen we het goede nieuws van de wapenstilstand, die levens zal redden."

Paus Franciscus noemde Idlib in zijn brief aan president Assad, die binnen de christelijke gemeenschap in Syrië zowel kritiek als waardering heeft gewekt. "We konden de tekst niet lezen en weten dus niet of er een verband bestaat tussen de brief en de wapenstilstand in het gebied," aldus mgr. Georges. “Maar elke actie voor vrede door de paus is altijd van grote waarde en kan bijdragen aan het succes van gesprekken.”

"De Syrische regering en president Assad zijn de legitieme vertegenwoordigers van de staat en we moeten met hen praten om de toekomst weer op te bouwen. Laten we niet vergeten dat zelfs nu bommen en mortieren blijven vallen op Aleppo, Hama, op christelijke en islamitische steden. We moeten stoppen met degenen die deze groepen bevoorraden en die alleen handelen in naam van geweld dat de burgerbevolking steeds meer verarmt”, aldus de prelaat.

Binnenkort gaat in Astana, de hoofdstad van Kazachstan, nu omgedoopt tot Nur-Sultan, de dertiende gespreksronde over vrede in Syrië van start waarbij Rusland, Turkije en Iran, en voor het eerst afgevaardigden uit Irak, Jordanië en Libanon aan tafel zitten. Het doel van de bijeenkomsten is om de bijna een jaar geleden bereikte overeenkomst volledig uit te voeren en een einde te maken aan de gevechten in de provincie Idlib en delen van de provincies Aleppo, Hama en Latakia. Daarbij blijven sommige gebieden onder jihadistische en rebellencontrole, andere onder regeringscontrole en komen er gedemilitariseerde gebied ertussen.

De nieuwe gesprekken volgen op drie maanden volgen op die maanden van gevechten nadat eerder juist een gematigd optimisme bestond over een lange-termijn-oplossing voor het conflict. In plaats daarvan vielen Syrische troepen, gesteund door Rusland, terroristen en jihadistische doelen aan die de nieuwe uittocht in Idlib in gang zetten. De situatie bleef ook kritisch in de omliggende provincies. "We hopen dat deze vergaderingen de spanningen kunnen verminderen en een einde maken aan het geweld", aldus de vicaris van Aleppo.