"Honderden families in geïmproviseerd kamp na Turkse inval"

vrijdag, 18 oktober 2019
Nieuws
Een priester van het bisdom Amadiya in Syrië bevestigt de uittocht van mensen door de Turkse inval in het oosten van Syrië naar zijn regio. Hij vreest een nieuwe humanitaire noodsituatie.
20191018-vluchtelingen-verlaten-oosten-Syrië

"Veel Koerden stromen binnen uit het oosten van Syrië, uit Hassaké en Qamishli", aldus pr. Samir Youssef, pastoor van het bisdom Amadiya tegenover AsiaNews. “Sommigen hebben hun toevlucht gezocht in een geïmproviseerd kamp tussen Erbil en Dohuk, anderen in Zakho. Er zijn honderden families die het bombardement ontvluchten.” De pastoor van de plaats Enishke bevestigt verhalen over Turkse bombardement op de steden.

Dubbel geraakt
"We hebben te maken met mensen die echt hebben geleden. Sommige families waren teruggekeerd naar Syrië, naar hun geboorteland, om een nieuw leven te beginnen en zijn gedwongen opnieuw te vluchten. In het recente verleden garandeerde de aanwezigheid van de Amerikanen een zekere stabiliteit in het noordoosten van Syrië. Hun vertrek en het Turkse offensief hebben de situatie verstoord en de families hebben besloten terug te keren naar Koerdistan.”

Christenen
"We spraken met priesters in het door geweld getroffen gebied. Voor zover we weten, zijn er ook christelijke families die Hassaké en Qamishli ontvluchten, die onderdak zoeken bij familieleden in Ankawa en Erbil. Youssef is bag dat Iraaks Koerdistan niet iedereen kan huisvesten, waardoor een verdere destabilisatie ontstaat. "We hebben niet langer de hulp van de internationale gemeenschap, terwijl het aantal Koerdische vluchtelingen, christenen en soennitische Arabieren groter wordt. De scènes van kinderen die op straat bedelen komen steeds vaker voor … Koerdistan alleen kan de noodsituatie niet aan."

Islamitische Staat
Een grote angst is bovendien het reële gevaar van de herleefde opkomst van Islamitische Staat (IS). "We hebben al berichten gehoord over IS-families die de detentiecentra zijn ontvlucht en zijn aangekomen in Mosoel. In de kampen zijn jihadisten uit Duitsland, Frankrijk, maar ook Irakezen en Saoedi’s die gebruik hebben gemaakt van de situatie om te ontsnappen, omdat hun bewakers nu vechten aan het front. Dit zijn mensen die nog steeds in de islamitische staat geloven en terugkeren naar hun gebieden van herkomst, waar ze nieuwe steun vinden en mensen die willen samenwerken om de macht terug te krijgen.”

Bron: Asianews