Het leven is een hel voor de Christelijke vrouwen in Egypte.

dinsdag, 24 juli 2018
Nieuws
Egyptische mannen behandelen hun vrouwen normaal gesproken als hoeren, wat het leven in de Egyptische samenleving voor hen tot een regelrechte hel maakt. Een journaliste schreef deze week een onthullend commentaar.
ACN-20180607-72256-egypte

Om vrouw te zijn in een land waar de meeste mensen vrouwen zien als een schande en ze er nog het beste afkomen als ze bekeken worden vanuit een seksueel perspectief, is een zware last maar als je een Christelijke vrouw bent is het nog moeilijker, schreef Engy Madgy van de Katholieke website: ‘The tablet Wednesday’ uit Brooklyn.

In haar betoog zei de journaliste, die gestationeerd is in Cairo, dat seksuele intimidate in Egypte gezien moet worden als een landelijke epidemie, zij citeert een studie van de V.N. die beweert dat 99% van de Egyptische vrouwen het slachtoffer geweest zijn van seksuele intimidatie.

Alle vrouwen worden behandeld als tweederangs burgers schreef Madge maar de situatie is oneindig veel slechter voor de Christenen mede omdat zij zo herkenbaar zijn.

Omdat de Moslimvrouwen in Egypte een hijab dragen, wordt verondersteld dat de vrouwen zonder hijab Christenen zijn. Dit betekent dat de Egyptische man denkt dat hij het recht heeft haar lastig te vallen, enkel en alleen omdat hij haar ziet als hoer en ongelovige.

In feite zien Moslimmannen de Koptische vrouwen als een gemakkelijke prooi. De Moslim denkt vanuit zijn godsdienst beloond te zullen worden als hij zo’n vrouw onder druk kan zetten en haar kan overhalen hem te trouwen, of haar zich kan laten bekeren tot de Islam, wat in Opper-Egypte frequent voorkomt.

Erger nog dan de intimidatie is de manier waarop deze samenleving eensgezind partij kiest voor de dader. De naakte en schokkende waarheid is dat deze gemeenschap altijd de agressor verdedigt. Als het slachtoffer probeert aangifte te doen krijgt ze als antwoord: “Raak niet in een schandaal verstrikt, jij zult verantwoordelijk gehouden worden.” Als het slachtoffer Christen is en geen hijab draagt wordt de schuld bij haar gelegd omdat ze zich niet bedekt heeft en niet decent gekleed gaat.

Een rapport uit 2017 van de V.N. lijkt de verklaring van Madge te bevestigen. Het onthult dat 69% van de mannen in Egypte toegeven vrouwen op straat lastig te vallen en dat het normaal is in Egypte dat de schuld daarbij, ook door vrouwen, gegeven wordt aan het slachtoffer.

84% van de ondervraagde vrouwen waren het ermee eens dat vrouwen die zich uitdagend kleden het verdienen lastig gevallen te worden. Veel Christelijke vrouwen durven zelfs geen aangifte te doen omdat de politie hen dan discrimineert en de partij kiest van de Moslim die zich schuldig gemaakt heeft aan intimidatie.

Als overduidelijk voorbeeld haalt Madge het voorbeeld aan van Souad Thabet, een 72-jarige Koptische vrouw, die door een Moslim meute de kleren van het lijf gescheurd werden waarna ze, naakt, in optocht werd meegevoerd door haar dorp in Opper-Egypte. Geen van de daders werd veroordeeld.

Jammer genoeg spelen vrouwen een grote rol bij het onderdrukken van vrouwen. Religieus fanatisme en een eis tot deugdzaamheid zorgen ervoor dat ook vrouwen de schuld bij het slachtoffer leggen.

Bron: AIDA