"Geen kerstverlichting in Aleppo, maar hoop in overvloed"

dinsdag, 21 december 2021
Nieuws
Vóór het begin van de burgeroorlog sierden feestelijke lichtjes Aleppo, maar door de snel stijgende elektriciteitsprijzen in de stad is kerstversiering een luxe. Volgens de Maronitische aartsbisschop van Aleppo, Joseph Tobji, wordt Kerstmis dit jaar een sobere aangelegenheid. Toch is er hoop...
Holy mass for the intention of all the benefactors of ACN in Aleppo

“Voor de oorlog in Syrië was Kerstmis een groot en heel mooi feest. De versieringen, de lichtjes, al die dingen zorgden voor een heel mooie sfeer. Maar nu ontbreekt het ons aan zoveel dingen - elektriciteit, benzine - die bijdragen om het leven wat gemakkelijker te maken”, zegt aartsbisschop Tobji. “Er zullen altijd wel wat versieringen buiten zijn, dat zal altijd zo zijn, want het is tenslotte Kerstmis, maar niet meer zoals voor de oorlog. De mensen in Syrië denken niet aan zulke dingen, omdat ze van binnen zo lijden. Je kunt niet tegelijkertijd lijden en feestvieren.”

Vrede in grootste deel land
Hoewel de vrede in het grootste deel van het land teruggekeerd, duren de gevechten in de regio's die grenzen aan Turkije, waar rebellen gesteund door Ankara nog steeds een deel van het land in handen hebben, voort. “Maar in onze pastorale missie proberen we wat vreugde, wat hoop te geven aan onze jongeren, aan onze gezinnen en aan de kinderen, door wat cadeautjes uit te delen om Kerstmis wat vreugdevoller te maken”, aldus de aartsbisschop.

“Gelukkiger tijdens bombardementen”
“Toen er nog bombardementen waren, was het slechter gesteld met de veiligheid: je kon de straat niet op, je kon bijvoorbeeld geen Nachtmis houden. Vanuit dat oogpunt was het slechter dan nu. Nu kunnen we veilig de straat op”, aldus de leider van de plaatselijke maronitische Kerk tegenover Kerk in Nood. “De paradox is echter dat als je iemand vraagt naar de situatie nu, ze je zullen vertellen dat het beter was tijdens de bombardementen. Als je in armoede leeft, is alles deprimerend. De mensen zullen zeggen dat ze gelukkiger waren tijdens de bombardementen.”

Jongeren brachten energie
Hij herinnert zich nog goed de tijd dat zijn eigen kathedraal door een explosie werd verwoest. Toen Aleppo in december 2016 werd ontruimd van anti-regime rebellen, met de belangrijkste kerk van de gemeenschap in puin, waren het de maronitische jongeren die de energie brachten om op te krabbelen en verder te gaan. “We hadden gedacht dat het onmogelijk zou zijn om Kerstmis te vieren slechts 10 dagen na de bevrijding van Aleppo, maar het waren de jongeren die erop aandrongen. Ze zetten de kerststal op in de ruïnes en die Mis was historisch.”

Vijf jaar later zal er weer een Mis worden gehouden in de kathedraal, nu deze is gerestaureerd dankzij donateurs van Kerk in Nood. Een kerstcadeau voor de hele kerk, vindt de aartsbisschop. “Ik dacht dat het gedaan was, verwoest, hoe kon het dan gerestaureerd worden? Het kostte veel moeite, en langzaam, langzaam, gaf de Heer ons de genade om ons een nieuwe Kerst te geven.”

Goede relaties
De oorlog heeft veel verwoest in Syrië, maar het was niet in staat om de goede relatie die blijft bestaan tussen verschillende religieuze gemeenschappen te ruïneren. Moslims blijven hun christelijke vrienden en buren bezoeken met Kerstmis, en Christenen doen hetzelfde op moslimfeesten. Wat de Christenen zelf betreft, ook al zijn zij verdeeld in negen verschillende gemeenschappen, de viering van Kerstmis is een samenbindende factor.

Enige hoop van de Heer
Voor de Christenen van Aleppo is de restauratie van de kathedraal dan ook een symbool van de hoop die aartsbisschop Joseph Tobji en andere bisschoppen hun gelovigen trachten bij te brengen. “Alles gaat slecht, dus hoe kunnen we de mensen vertellen dat ze in orde zijn? Er is geen teken dat het goed gaat. Het enige teken is de Heer, Hij is de Heer van de Geschiedenis, de Heer van leven en dood, van alles. Daarom, als hij ons genade geeft, dan is alles goed. We moeten elkaar helpen, we hoeven ons geen zorgen te maken over de toekomst. We leggen ons altijd in de handen van de Heer. Hij geeft ons wat we op elk moment nodig hebben, en wat we nu nodig hebben is bekering, om elkaars kruis te dragen, het leven is niet altijd vol vreugde en geluk, zo is het nu eenmaal, en we verdragen het, maar met hoop.”

De aartsbisschop benadrukt zijn dank voor de steun van donateurs van Kerk in Nood sinds het begin van de oorlog. Deze helpt volgens hem om de gemeenschap hoop te geven. “We zijn heel dankbaar, heel dankbaar, aan al onze weldoeners die ons via Kerk in Nood hebben geholpen. Zonder deze steun denk ik niet dat Christenen tot nu toe weerstand hadden kunnen bieden in Aleppo, we zouden niet hebben geweten wat we moesten doen. Heel veel dank, dank aan allen die hebben geholpen, al was het maar met één euro, dank uit de grond van ons hart!”

Wilt u gezinnen in Syrië ook nu nog steunen? Met uw bijdrage geven we 40 naaiateliers in Aleppo de opdracht om voor 30.000 arme kinderen in Damascus, Aleppo en Homs een nieuwe spijkerbroek en een shirt te naaien. Voor één kind kost dat maar € 12. De kinderen zullen met Kerstmis warm gekleed zijn, de werknemers van de naaiateliers hebben een inkomen en kunnen hun gezin te eten geven en u kunt een doeltreffend Kerstgeschenk geven. Klik hier om een Kerstgeschenk te geven.