fbpx

Franciscanen roepen om hulp na offensief Idlib en Aleppo

woensdag, 26 februari 2020
Nieuws
In het noorden van Syrië, in de provincie Idlib en aan de poorten van Aleppo, heeft de hevige strijd gezorgd voor ruim 400.000 mensen die in de kou en sneeuw zitten, zonder voedsel of water. Twee broeders Franciscanen roepen om hulp.

De grond beeft in Idlib en mensen vluchten. De kreten van wie niets meer hebben, worden gedempt door de sneeuw. Het sneeuwt al dagen in de provincie Idlib, in het noorden van Syrië, en er vallen onophoudelijk bommen. Het offensief van de regering en het Russische leger tegen de jihadistische milities om de snelweg van Damascus naar Aleppo in handen te krijgen duurt al enkele weken.

“Alstublieft, ik smeek u om te bidden voor onze vrede, voor ons vaderland en voor ons gebied. We verkeren in een menselijke tragedie”, smeekt de Franciscaanse pater Hanna Jallouf. Vanuit Knaye en Yacoubieh, twee dorpen in de provincie Idlib die lijden onder de jihadistische overheersing, stuurde hij onlangs een videoboodschap aan de Heilige Vader en de bisschoppen die bijeenkomen om over vrede in het Middellandse Zeegebied te praten. Volgens Jallouf zijn meer dan 400.000 op de vlucht, in de kou en in de sneeuw, zonder voedsel of water. “Mannen, vrouwen en kinderen vluchten om hun leven te redden, arme mensen die op dit moment geen toekomst hebben.”

Ook pater Firas Lutfi, een Franciscaan in de regio San Paolo, zegt over de telefoon dat hij erg bezorgd is: “Zelfs het gebied aan de poort van de gemartelde stad Aleppo, dat grenst aan de provincie Idlib, is gedestabiliseerd. Er vinden zware bombardementen plaats om het gebied te ontruimen. De terreur is teruggekeerd. We slapen ‘s nachts niet langer en de mensen zijn steeds op hun hoede. Enerzijds is er een sprankje hoop dat er na dit offensief definitieve rust komt. Anderzijds is er de bezorgdheid over verdere interventie door het Turkse leger, over vergelding door de vluchtende rebellen en over onze gemeenschappen en de huidige sociale situatie.”

Bron: Pro Terra Sancta