Franciscanen geven hoop aan christenen onder sharia in Idlib

Project
De dorpen Knayeh en Yacoubieh, in de provincie Idlib, dicht bij de Turkse grens in het westen van Syrië, staan nog steeds onder de controle van jihadistische groeperingen. Hier houdt het angstaanjagende islamitische kalifaat nog steeds stand. De sharia is de wet, vrouwen worden gedwongen om sluiers te dragen, christelijke eigendommen zijn in beslag genomen en christelijke symbolen zoals kruizen zijn afgebroken.
Father Firas Lutfi with children in Aleppo 2020

Onder de lokale inwoners die, ondanks de verschrikkelijke situatie, in hun huizen zijn gebleven, bevinden zich naar schatting 300 christelijke families van verschillende denominaties en etnische groeperingen. Twee Franciscaanse broeders, Luai Bsharat (40) en Hanna Jallouf (67), zijn gebleven om hen te dienen.

De christenen die in deze gebieden blijven, worden geconfronteerd met vervolging, angst, geweld en gevaar, en zelfs met de dood. De voortdurende aanwezigheid van de christenen in deze dorpen, zegt veel over de heldhaftige inzet van de twee Franciscaanse broeders.”Ondanks de moeilijkheden, zijn pater Luai en pater Hanna gebleven, omdat ze vinden dat deze regio niet mag worden verlaten. Het ligt dicht bij Antiochië, waar de heilige Paulus zijn reizen begon en het Woord van God verspreidde”, verklaart pater Firas Lutfi (OFM), de custos van de provincie Sint Paul voor de Franciscanen in Syrië, Libanon en Jordanië in gesprek met Kerk in Nood. “Hun lijden begon een decennium geleden. Toen de militante groeperingen de controle over de regio overnamen en de islamitische staat afkondigden, namen ze christelijke eigendommen in beslag, legden ze de islamitische sharia op aan alle niet-moslims en onderdrukten ze hun recht om zich vrij te bewegen binnen hun eigen dorpen.” Hij herinnert eraan dat de extremisten vaker christenen hebben vervolgd. “Ze  hebben enkele van onze broeders en zusters aangevallen, geslagen, gemarteld en zelfs vermoord, zoals bijvoorbeeld in het beruchte geval van pater François Murad, die onthoofd werd in 2013, en meer recentelijk het geval van een vrouwelijke onderwijzeres die verkracht werd en vervolgens werd vermoord in Yacoubieh.”

Volgens pater Firas zijn de broeders er om iedereen te helpen die steun en begeleiding nodig heeft, ongeacht hun religie, ras, nationaliteit of politieke overtuiging. “In de kloosters van Knayeh en Yacoubieh hebben bij vele gelegenheden tientallen moslimfamilies hun toevlucht gezocht in de kerken, we hebben hen welkom geheten en onderdak geboden toen de regio een strijdtoneel werd.
De aanwezigheid van de Franciscanen is een teken van hoop te midden van de duisternis en de wanhoop”, legt pater Firas uit.

Omdat de plaatselijke bevolking niet langer haar eigen gewassen kan oogsten en verkopen of deze in beslag zijn genomen, is er grote nood aan humanitaire hulp van buitenaf. Kerk in Nood steunt momenteel meer dan vijftig projecten om Christenen in Syrië te helpen, waaronder diverse projecten via pater Firas Lufti. Helpt u mee? Doneer dan via deze website of maak uw gift over onder vermelding van ‘Syrië.’