EU schrapt opdracht gezant voor godsdienstvrijheid

woensdag, 24 juni 2020
Nieuws
Het mandaat van de speciale gezant voor de bevordering van de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging buiten de Europese Unie is beëindigd. Het besluit stuit op veel kritiek.
ACN-20180108-66268

Het mandaat van de speciale vertegenwoordiger van de Europese Unie voor religieuze vrijheid buiten de Europese Unie, Jan Figel, wordt niet verlengd. Dat heeft de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, besloten. De vice-voorzitter van de Europese Commissie, Margaritis Schinas, en de speciale vertegenwoordiger voor mensenrechten en democratie, Eamon Gilmore, moeten kwesties met betrekken tot godsdienstvrijheid in de Commissie behandelen.

In oktober meldde Figel zelf nog dat het Europees Parlement – vertegenwoordigd door Mairead McGuinness, vice-president en verantwoordelijk voor de dialoog met de religies – wel geïnteresseerd hoopte dat de rol van de speciale vertegenwoordiger zou worden versterkt. “Uiteindelijk ligt het besluit bij de nieuwe EU-commissaris, Ursula von der Leyen”, vertelde hij toe. Zij heeft er nu tegen besloten.

De EU krijgt felle kritiek omdat ze de opdracht van Europese gezant voor godsdienstvrijheid heeft beëindigd. Elena Fantini van het Europese Centrum voor de Onverdraagzaamheid en Discriminatie van Christenen (OIDAC) bestempelt de beslissing als onbegrijpelijk. “Uitgerekend op een moment dat de godsdienstvrijheid en het recht op een andere levensovertuiging dan de officiële in vele delen van de wereld in de verdrukking zijn.” Fantini verwijst onder meer naar het goede werk van Jan Figel, die de taak de afgelopen jaren vervuld heeft. “Dat heeft bijgedragen tot meer aandacht voor de schendingen van de mensenrechten en het ter sprake brengen ervan in de dialoog met de betrokken landen.” Onder meer de vrijlating van Asia Bibi, een Pakistaanse die tien jaar onschuldig gevangen zat voor blasfemie zou hier het resultaat van zijn geweest.

Peter van Dalen, lid van het Europees Parlement en covoorzitter van de Intergroep voor vrijheid van godsdienst of overtuiging en religieuze tolerantie, noemde het signaal van de schrapping eerder al onmiskenbaar: “Voor onze Europese politici is godsdienstvrijheid buiten de EU blijkbaar geen prioriteit.”

Bron: Kerknet, OIDAC, CSW, Kathpress.at