fbpx

Eerste Avond van de Martelaren Maastricht

zondag, 11 maart 2018
Nieuws
In een goedgevulde basiliek van Onze Lieve Vrouwe Sterre der Zee in Maastricht, had vrijdag de eerste Limburgse editie van de Avond van de Martelaren plaats.
DSC_0161

Het was de eerste Avond van de Martelaren in de basiliek, die zelf ook de nodige vervolging heeft gekend. Mgr. Vries: “De kerk is in de tijd van Napoleon dertig jaar gesloten geweest. Martelaren zijn er in die tijd bij mijn weten niet geweest.” De pastoor van de basiliek betoonde zich bij zijn welkomstwoord verheugd dat de avond nu ook voor mensen in het zuiden bereikbaar is, “omdat de martelaren ons ook kunnen inspireren.”

In zijn homilie benadrukte hoofdcelebrant mgr. De Jong de schaal waarop christenen in de wereld worden vervolgd, ”ook nu nog in deze tijd.” Samen met monseigneurs Wiertz, Van den Hende, Mutsaerts en een zevental priesters droeg hij de heilige Mis ter nagedachtenis aan de martelaren die in de voetstappen van Christus hun leven gaven.

Tijdens de kruisweg werden getuigenissen voorgedragen als die van Caroline Kasena uit Kenia. Haar man Joseph, lid van het kerkbestuur van de parochie in Kasala Kairu in Kenia, werd door leden van terreurgroep Al-Shabaab vermoord. Dit jaar geen bekende namen als die van priester Jacques Hamel, wiens gijzeling in Frankrijk live op televisie werd uitgezonden. Bij ieder van de getuigenissen – die van Caroline uit Kenia, pater Diego in Venezuela, Lordvin uit de Filipijnen en bisschop Kaigama in Nigeria – staken de aanwezigen een kaarsje op. Hieronder vindt u foto’s van de avond.

Op 23 maart vindt de Avond van de Martelaren in Amsterdam plaats met mgr. Punt als hoofdcelebrant. De Heilige Mis begint wederom om 18.30 uur, gevolgd door de kruisweg tot zo’n 21.15 uur. Aanmelden kan via www.kerkinnood.nl/martelaren