Door Pierre Macqueron
Op maandag 15 april, de eerste dag van de Heilige Week, werd de kathedraal van Notre-Dame in Paris verwoest door een vreselijk vuur. Dit was een drama dat ons vraagt om onophoudelijk te bidden zonder ontmoedigd te zijn. Kort voor 20.00 uur zakte de brandende torenspits in het schip van de kathedraal. Het meest bezochte gebouw in Europa, dat jaarlijks tussen de 12 en 14 miljoen bezoekers en pelgrims verwelkomt, heeft al vele gebeurtenissen overleefd; van de Franse Revolutie tot de Tweede Wereld Oorlog. Een onderzoek naar de oorzaak van de brand is geopend.
Avond van de Martelaren
"De schokkende aanblik van Notre-Dame in vlammen herinnert ons aan de dramatische realiteit die door te veel christenen over de hele wereld wordt geleefd", verklaarde priester Yves Genouville, de Franse kerkelijk assistent van Kerk in Nood. "Maar aan het einde van een nacht van verdriet, een treffend beeld: temidden van rook en as, ondanks de chaos als gevolg van de vlammen, verschijnt het kruis intact. Het glorieuze kruis van Christus, aan de voet waarvan zoveel pelgrims zijn gekomen om te bidden. Het Kruis van Christus, aan de voet waarvan Monseigneur Fridolin Ambongo, Monseigneur Theodorus, Mascarenhas, Zuster Mona Adhem en vele anderen nog in 2018 tijdens de 'Avond van de Martelaren' in hoop baden voor de zorgen van een Kerk die geconfronteerd wordt met de dwaasheid van het kwaad. Het is het Kruis van Christus, waarop vandaag veel rust, aan de voet waarvan Maria, zijn Moeder, Onze Lieve Vrouw stond, aan wie de kathedraal van het aartsbisdom van Parijs is gewijd.
Solidariteit
Terwijl de brand woedt, heeft Kerk in Nood veel boodschappen van medeleven ontvangen van over de hele wereld. De universele Kerk is verenigd door gebed voor het bisdom Parijs en voor de Kerk in Frankrijk. "Ons hart weent met heel Frankrijk en met de Christenen van de wereld. Monseigneur Mascaren ons. "We voelen uw verdriet. Uw verlies is ons verlies, uw verdriet ons verdriet."
Levende stenen
In een verklaring nodigde de Franse Bisschoppenconferentie Katholieken uit om “altijd de levende stenen van de Kerk te blijven, door het mysterie van de dood en opstanding van Christus te leven, de bron van onze hoop." Geleid door deze Hoop, in deze Goede Week, als we de Paasplechtigheden naderen, nodigt Kerk in Nood iedereen uit om naast Onze Lieve Vrouw te kijken naar het kruis en te bidden; voor de Kerk in Frankrijk en voor de universele Kerk, zonder ontmoediging.