“Christenen Noord-Syrië gedwongen te vluchten”

dinsdag, 29 oktober 2019
Nieuws
“Minstens 300 Christenen zijn gedwongen om de steden Ras al-Ain, Derbasiyah, Tall Tamr en een wijk van al-Malikiyah te verlaten. We zijn bang dat als de strijd doorgaat, er een nog grotere uittocht volgt, inclusief uit de stad Qamishli."
20191018-vluchtelingen-verlaten-oosten-Syrië

Dit was het wanhopige beeld dat Mgr Nidal Thomas, de bisschoppelijke vertegenwoordiger van de Chaldeeuwse katholieke kerk in Hassaké, aan Kerk in Nood geeft. De situatie is volgens hem kritiek. "We weten niet wat er feitelijk gebeurt. Elk uur horen we berichten van de Koerden, de Turken, de Amerikanen en de Russen, van slachtoffers en van vluchtende mensen. Maar we kennen de echte waarheid niet. Het enige dat we zeker weten is dat de bombardementen en vooral de massamoorden die Turken tegen onze gemeenschap hebben gepleegd, steeds meer Christenen dwingen te vluchten.”

Momenteel hebben enkele christelijke gezinnen hun toevlucht gezocht in Iraaks Koerdistan, maar monseigneur Thomas gelooft dat het voor de meeste christelijke vluchtelingen moeilijk is om naar deze semi-autonome regio in Noord-Irak te vluchten. “Het leven is er te duur voor de arme Syrische Christenen, los van het feit dat het Iraakse volk niets heeft gedaan om de dramatische situatie te voorkomen die zich helaas in Syrië heeft voorgedaan. Er waren duizenden christelijke families in ons land. Niemand heeft geprobeerd ons te verdedigen.”

Tegenwoordig vrezen de Christenen in het noordoosten van Syrië bovendien een terugkeer van het jihadisme, ondanks de moord op Abu Bakr al Baghdadi. "Helaas is dit een mogelijkheid waarmee we rekening moeten houden", zegt monseigneur Thomas, volgens wie veel IS-strijders nu toegetreden zijn tot het Vrije Syrische Leger, dat onder meer de regio Ras al-Ain is binnengekomen.

De priester doet daarom via Kerk in Nood een beroep op de internationale gemeenschap en vraagt ​​om ondersteuning voor zijn eigen gemeenschap. “We hebben hulp nodig. Wij Christenen zijn degenen die het meest hebben geleden als gevolg van dit eindeloze conflict. Wij zijn de zwakste schakel, omdat we in vrede willen leven en oorlog afwijzen. Al tweederde van alle Christenen heeft het land verlaten. Het resterende deel dreigt niet te kunnen overleven. En ondertussen vechten de westerse landen onderling om Syrië op te splitsen, dat mede door de internationale sancties op zijn knieën is gebracht."