Christenen in Burkina Faso vrezen voor leven

donderdag, 21 februari 2019
Nieuws
De moord op een missionaris in Burkina Faso weerspiegelt de moord de alarmerende situatie waarnaar het land afglijdt. Een medepater en de referent van Kerk in Nood voor het land geven uitleg.
ACN-20170802-59546-Large

"Hun voertuig keerde net terug van een bijeenkomst in Togo toen ze enkele kilometers na de grens werden overvallen door terroristen die net vier politiemensen hadden vermoord en een douanepost hadden platgebrand. De gewapende mannen stopten het voertuig en dwongen de passagiers om eruit te komen. Toen namen ze de priester mee naar een kant en schoten hem door het hoofd", aldus pater Jacob Lompo, econoom van het bisdom Fada N’Gourma in Burkina Faso tegenover Kerk in Nood. Volgens de geestelijke vrezen christenen in het land voor hun leven sinds de moord op de Spaanse missionaris pater Antonio Cesar Fernández (72), op vrijdag 15 februari. De twee andere Salesianen van Don Bosco met wie Fernández reisde, zijn beiden ongedeerd uit de aanval ontsnapt.

"Het is de eerste keer dat zoiets in dit gebied gebeurt. We hebben nog nooit zoiets meegemaakt. Maar het is zeker waar dat we onlangs verontrustende activiteiten hebben gezien door bendes van bandieten en terroristen", aldus een bon dichtbij Kerk in Nood die anoniem wil blijven. "Er zijn gebieden grenzend aan het bisdom Tenkodogo en Fada N’Gourma waar het niet langer mogelijk is om de Heilige Mis te vieren, omdat er in sommige dorpen ontvoeringen en gijzelingen zijn geweest."

Christenen zijn doodsbang
De moord op de priester is een volgend ongeluk in de tragische keten van gebeurtenissen die het land teistert. Pater Lompo: “In het bisdom van Fada N’Gourma zijn een aantal gemeenschappen en kerken gedwongen te sluiten omdat jihadistische groepen de dorpen binnengaan, de inwoners bedreigen en van hen eisen dat zij zich tot de Islam bekeren. Veel Christenen zijn doodsbang en zijn gevlucht. Een pastoor moest op zoek naar zijn catechisten, die geïntimideerd werden en zijn verhuisd naar andere, veiligere plaatsen. En een congregatie van religieuze zusters moest verhuizen vanwege het aanhoudende gevaar."

Het klimaat van angst treft vooral het noorden, het oosten en de Sahel, waar volgens pater Lompo 600 staatsscholen zijn gesloten vanwege de terroristische dreigingen. "De meest alarmerende berichten kwamen de afgelopen maanden uit het bisdom Fada N’Gourma, vooral uit de grensregio met Niger. Daar is de onveiligheid, met name in het bosgebied, zeer groot. De recente aanslag en moord op pater Antonio Cesar in het zuiden van het land, dichter bij de grens met Ghana en Togo, is echt zorgwekkend ", zegt Rafael D’Aqui, referent van kerk in Nood voor projecten in Burkina Faso.

Uitbreiding van het geweld
"Vanuit geografisch oogpunt heeft het probleem van onveiligheid en radicalisering, dat aanvankelijk bestond aan de grens met Mali, zich uitgebreid naar het oosten, eerst naar de grens met Niger en afgelopen jaar ook naar het zuidoosten van het land. Bijvoorbeeld in de gebieden rond Pama hebben we al in het verleden ook verslag gedaan van radicalisering en van onveiligheid onder de christelijke gemeenschap. Maar de moord op deze Salesiaanse priester vond vrijdag plaats op ongeveer 130 km afstand. Het lijkt erop dat de terroristen en guerrillastrijders de grenzen van Burkina Faso proberen te omsingelen. Dit is iets nieuws en het is echt alarmerend", aldus D’Aqui.

Aanval op hele land
"Het is vooral schokkend dat ze een priester die zijn leven heeft gegeven om ontwikkeling tot stand te brengen en met jongeren heeft samengewerkt, op deze wijze vermoordden. Hij was een man die van dit land hield, een land waar het maatschappelijk werk van de Katholieke Kerk in het onderwijs en in de gezondheidszorg grote voordelen oplevert voor iedereen, niet alleen voor de Christenen. Het spijt me enorm, want deze aanval gaat niet alleen over het leven van één persoon, maar over het hele land ", vertelt D’Aqui, die onlangs naar Burkina Faso reisde om een ​​aantal door Kerk in Nood gesteunde projecten te bezoeken. "We moeten bidden voor vrede en voor een einde aan deze situatie, die een psychose creëert die schadelijk is voor het land".