"Christelijke voetballers door clubs geweerd"

dinsdag, 19 juni 2018
Nieuws
Een Egyptische belangenorganisatie heeft zich bij de FIFA beklaagd over discriminatie van christelijke voetballers in Egypte. Van de 540 professionele voetballers in Egypte is er slechts 1 Christen, terwijl 10% van de bevolking christelijk is.
20180619-Egypte-discriminatie-voetballers-Mina-Halim

De Egyptische belangenorganisatie Coptic Solidarity heeft gisteren een rapport ingediend bij de internationale voetbalfederatie FIFA over discriminatie van Koptische voetballers in Egypte. In de afgelopen 50 jaar werden er slechts 6 Christenen door topclubs ingelijfd. Voor de Olympische Spelen in Brazilië in 2016 en het huidige WK in Rusland werden geen christelijke spelers geselecteerd. Ook werken er geen christelijke sportcommentatoren bij de staatsmedia of bij particuliere media die eigendom zijn van Moslims.

Coptic Solidarity diende in 2016 al een rapport in bij de FIFA en het Internationaal Olympisch Commitee (IOC), maar beide instanties hebben niet gereageerd en geen onderzoek gedaan naar de misstanden in het land. In februari 2016 namen verschillende Europese journalisten contact op met de FIFA over het rapport. De FIFA ontkende deze ooit te hebben ontvangen. Twintig maanden later nam de FIFA contact op met Coptic Solidarity met het verzoek om meer informatie.

Ondanks druk van binnenlandse veiligheidsdiensten, hebben talloze Koptische voetballers dit jaar meegewerkt aan het rapport over de discriminatie die zij in Egypte hebben ondervonden vanwege hun geloof. Het laatste rapport, dat op 17 juni 2018 is ingediend bij de FIFA, bevat een steekproef van 25 gevallen van discriminatie gemeld door Koptische voetballers evenals getuigenissen door gematigde moslims die de realiteit van de aanhoudende discriminatie bevestigen. Uit de informatie komt duidelijk naar voren dat getalenteerde spelers geweerd worden door clubs, uitsluitend omdat zij Christen zijn. 

Coptic Solidarity dringt bij de FIFA aan op een diepgaand en onafhankelijk onderzoek en gepaste maatregelen om ervoor te zorgen dat Koptische voetballers gelijke kansen krijgen om hun dromen en talent op het hoogst mogelijke niveau na te streven.

Bron: Coptic Solidarity