Christelijke migranten vermoord door ISIS: een drama dat zich zou kunnen herhalen

dinsdag, 17 juli 2018
Nieuws
"Een drama dat zich zou kunnen herhalen. Er zijn vele andere migranten in de handen van Isis", zo reageert priester Mussie Zerai uit Eritrea tegenover Kerk in Nood op de moord op ongeveer dertig christelijke Ethiopiërs en Eritreeërs...
20150501mussiezerai

"Een drama dat zich zou kunnen herhalen. Er zijn vele andere migranten in de handen van Isis", zo reageert priester Mussie Zerai uit Eritrea tegenover Kerk in Nood op de moord op ongeveer dertig christelijke Ethiopiërs en Eritreeërs door de Islamitische Staat, die te zien is op een video die verspreid is op 19 april door de terroristische groepering.

Pater Zerai, stichter en voorzitter van het bedrijf Habeshia, staat bekend om zijn inzet voor de bescherming van asielaanvragers en migranten die op de vlucht zijn vanwege oorlog, dictaturen, terrorisme en vervolging. Deze inzet heeft hem in de afgelopen maanden een nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede opgeleverd.

"De mensen die vermoord zijn door de jihadisten, hoopten een nieuw leven te beginnen en bescherming te ontvangen in Europa". Zoals zij zijn er vele andere Christenen die lange reizen aangaan om te vluchten uit situaties van vervolging. En op hun pad vinden zij grote discriminatie vanwege hun geloof. "In de detentiekampen in Libië worden Christenen altijd gediscrimineerd en slecht behandeld "meldt de priester aan Kerk in Nood "In de afgelopen dagen hebben ze me geïnformeerd dat de Christenen in een centrum in Misurata ertoe worden gedwongen om samen met de Moslims te bidden en te vasten tijdens de ramadanmaand. Met dien verschille dat als de zon onder gaat de islamitische gevangen eten krijgen, en de Christenen zelfs dat ontzegd wordt".

Wat betreft het tragische geval van de 12 Christenen die in zee zijn gegooid in de buurt van Sicilië, afgelopen 14 april, roept de priester op tot voorzichtigheid. "De gang van zaken is nog niet bevestigd door de autoriteiten en het is de eerste keer dat we bericht hebben van religieuze discriminatie onder de migranten op de boten. Ik hoop dat het niet waar is, anders zou het verschrikkelijk zijn."

Onder de christelijke migranten die vermoord zijn door Islamitische Staat waren tenminste drie Eritreeërs, die zijn geïdentificeerd aan de hand van de video die verspreid is door de jihadisten. Pater Zerai vertelt over de vervolging die de gelovigen in zijn land, dat niet voor niets bekend staat als het "Korea van Noord-Afrika", meemaken. Volgens de cijfers in het laatste rapport over de vrijheid van religie van Kerk in Nood zouden er in Eritrea ongeveer 1200 Christenen gevangen gehouden worden om religieuze redenen. "Veel christelijke leiders, vooral van pinkstergemeentes, zijn gearresteerd en gemarteld, en sommigen van hen zijn gestorven in de gevangenis. Zelfs de orthodoxe patriarch die volgens het canoniek recht verkozen is, staat onder huisarrest, en is vervangen door een patriarch die dichtbij het regime staat". De strakke regeringscontrole geldt ook voor de katholieke Kerk, wier publicaties "’schuldig" aan het aan de kaak stellen van onrechtvaardigheden en misbruik "al tien jaar lang verboden zijn. "Ze hebben ons verboden om de Sociale leer van de Kerk in het Tigrinya uit te geven. De censoren houden vol dat het politieke onderwerpen bevat." Priester Zerai vreest voor mogelijke wraakacties na de herderlijke brief geschreven door vier bisschoppen van Eritrea, in juni 2014: het was een duidelijke klacht over de moeilijke omstandigheden waarin de lokale Kerk zich bevindt. "Het regime heeft nog niet gehandeld, omdat het niet wraakzuchtig wil lijken. Maar de bisschoppen verwachten een harde reactie in de toekomst".

De situatie van de Christenen in Ethiopië is beter, "waar men "verklaart pater Habtesilassie Haillemariam, priester van het Pauselijk College van Etiopië aan Kerk in Nood Italië "nu toch ook de druk van de aangrenzende landen met een Islamitische meerderheid, Sudan en Somalië, begint te merken". Het bericht van medeleven dat Paus Franciscus naar de Patriarch van de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk, Abuna Matthias, heeft gestuurd, is erg gewaardeerd. "De woorden van de Heilige Vader zullen ook een belangrijk effect hebben op de oecumenische relaties die nog gehinderd worden, doordat de Katholieke Kerk vandaag de dag nog altijd door velen geïdentificeerd wordt met Italië als bezetter".

Recentelijk heeft de paus ook Europa uitgenodigd om zich meer in te zetten voor de duizenden migranten die een beter leven zoeken op het Oude Continent. "Het is belangrijk om aan de bron te handelen en zich niet alleen ertoe te limiteren om op noodsituaties te reageren "verklaart pater Muzzie Zerai tegenover Kerk in Nood "Elk jaar herhalen zich dezelfde tragedies. Tragedies die worden aangekondigd. Om de handel te bestrijden en een einde te maken aan de dood in de woestijn of op de Middellandse Zee van zo vele onschuldige migranten, moet hen een legaal alternatief geboden worden en moet er vooral geprobeerd worden om de problemen als dictatuur, oorlog, vervolging en alles behalve waardige sociaal economische omstandigheden, op te lossen".