Torenhoge inflatie als gevolg van sancties, internationaal isolement, vernietiging van infrastructuur, gebrek aan overheidsmiddelen, de financiële ineenstorting in buurland Libanon en corruptie. Volgens aartsbisschop Georges Masri heeft deze waslijst aan problemen in Syrië heeft vooral een diepgaand effect op de gezondheidszorg. “Met name ouderen worden getroffen door de stijgende prijzen van medicijnen. Velen van hen moeten elke dag meerdere soorten medicijnen nemen voor verschillende kwalen.”
Cholera door slecht drinkwater
De bisschop beschrijft de gezondheidssituatie als dramatisch: het land heeft de Covid-19 pandemie doorstaan, om vervolgens in 13 van de 14 provincies getroffen te worden door uitbraken van cholera. De autoriteiten wijten deze uitbraken aan de consumptie van niet-drinkbaar water en het gebruik van besmette waterbronnen.
Volgens de Syrische Aartsbisschop is het achterliggende probleem echter groter dan de epidemieën, aangezien de algemene gezondheidstoestand van de bevolking zeer slecht is. “Medische problemen zijn nu een van de grootste zorgen voor christelijke gezinnen die in Syrië zijn gebleven. Steeds meer mensen sterven door gebrek aan medicijnen, de onmogelijk hoge kosten van operaties en de algemene vernietiging van ziekenhuizen en klinieken. Het feit dat veel gekwalificeerde artsen ervoor hebben gekozen het land te verlaten, en dat veel farmaceutische bedrijven in staatseigendom hebben moeten sluiten, maakt de situatie alleen maar erger.”
Veel gezinnen hebben het punt bereikt dat ze geen medicijnen kopen of zich niet laten opereren, omdat ze denken hun leningen niet te kunnen terugbetalen. Geconfronteerd met deze situatie weigert de Kerk achterover te leunen en niets te doen. Ze kan het gebrek aan artsen misschien niet compenseren, maar heeft haar pastorale zorg voor de zieken opgevoerd. Kerk in Nood steunt deze inspanning, onder meer door de bouw te financieren van een apotheek in Aleppo voor distributie van medicijnen aan de bevolking. Hoewel de apotheek beheerd wordt door de katholieke Kerk, staat hij open voor het grote publiek.
Scouts voor ouderen
Een ander project van aartsbisschop Masri dat door donateurs van Kerk in Nood wordt gesteund, is gericht op hulp aan ouderen. In samenwerking een groep leken in het bisdom, helpen leden van de katholieke scouting ouderen met minder financiële middelen om een paar dagen de stad uit te gaan voor ontspanning. Op een locatie op ongeveer zes uur van Aleppo maken de deelnemers wandelingen, spelen ze spelletjes en dansen ze. Dit alles heeft bijgedragen tot de verbetering van hun fysieke en geestelijke gezondheid. “Dit was verrassend voor hen. Ze keren vol energie terug naar huis. Een van hen vertelde de priester die bij hen was dat het de eerste keer in zijn leven was dat hij en zijn vrouw samen Aleppo verlieten. We zijn de weldoeners van Kerk in Nood zeer dankbaar. Met uw hulp kunnen we de bevolking, ondanks deze crisis, blijven ondersteunen. Wij bidden voor u allen”, besluit de aartsbisschop.