fbpx

“Bijna geen tekenen internationale reactie in Syrië”

maandag, 13 februari 2023
Nieuws
Zes dagen na de aardbeving waarbij meer dan 30 duizend mensen omkwamen, zijn internationale hulporganisaties vooral in Turkije reddingswerkzaamheden en noodhulpprojecten begonnen. In Syrië blijft de hulp achter. Xavier Bisits van Kerk in Nood (ACN), die ter plaatse is, roept op om Syrië niet te vergeten.
Earthquake in Syria on 6th February 2023

“Er zijn bijna geen tekenen van een internationale respons. De enige internationale vrijwilligers die ik persoonlijk in Syrië heb gezien, komen uit Libanon,” aldus Xavier Stephen Bisits, vertegenwoordiger van Kerk in Nood (ACN) in Libanon en Syrië. Op de dag van de aardbeving reisde hij naar Aleppo en vrijdag bezocht hij nog Lattakia.  “De wereld mag Syrië niet vergeten.”

Weinig nieuws uit Idlib
Aleppo en Lattakia waren twee van de zwaarst getroffen gebieden in Syrië. Andere steden zoals Homs en Hama hebben ook schade geleden, en er is weinig nieuws uit Idlib, dichter bij de Turkse grens, dat in handen van islamisten is. Acht Christenen werden gedood door de aardbeving in Lattakia, maar honderden zagen hun huizen beschadigd of verwoest en moesten elders onderdak zoeken. De Franciscaanse gemeenschap in de stad staat centraal in de hulpverlening en Kerk in Nood zal hen de broodnodige materiële en financiële steun verlenen.

In shock en wanhopig
Tijdens zijn bezoek aan de Franciscanen ontmoette Xavier Bisits verschillende bewoners die nog steeds in shock zijn door de gebeurtenissen. “Veel mensen zijn wanhopig. Een vrouw, die tijdens de oorlog uit Aleppo is verdreven, vertelde me dat ze geen geld wil, maar een nieuw leven wil beginnen in een ander land. Een jongen vertelde me dat hij maar één wens had: terug naar het leven van voor de oorlog. Na 12 jaar oorlog, Covid, sancties en de ineenstorting van de munt is deze laatste ramp meer dan veel mensen kunnen verdragen,” legde hij uit.

“De Franciscaner Broeders doen hun best om de mensen in deze tijd van crisis te steunen en stellen hun parochiezaal ten dienste van de mensen,” aldus Bisits. In Lattakia zijn verschillende gebouwen ingestort, waaronder één in het noorden van de stad waarbij een familie van Christenen omkwam die eerder Aleppo was ontvlucht vanwege de burgeroorlog. “De ergste schade lijkt echter te zijn aangericht in de naburige stad Jableh, waar tussen de 20 en 30 gebouwen tot puin zijn gereduceerd, waaronder gevallen van meerdere gebouwen die na elkaar zijn ingestort,” voegt hij eraan toe.

Pauselijke steun
In Lattakia ontmoette de vertegenwoordiger van Kerk in Nood de apostolische nuntius Mario Zenari. Hij sprak de slachtoffers en vrijwilligers toe en beloofde de steun en gebeden van de katholieke Kerk. Ook paus Franciscus zelf heeft financiële hulp toegezegd voor de hulpverlening in Syrië. De nuntius bezocht ook een lokale moskee waar in de eerste nachten na de aardbeving tot 2.000 mensen bijeenkwamen en waar nog steeds tussen de 400 en 600 inwoners van Lattakia wonen. Tegenover Kerk in Nood probeerde de nuntius zijn schok niet te verbergen. “Na een bezoek aan Aleppo, Lattakia en Jableh kan mijn indruk als volgt worden samengevat: Ik zag een zee van pijn.”

Snel huizen onderzoeken
Kerk in Nood heeft al een aantal projecten goedgekeurd om de lokale katholieke kerk te helpen reageren op deze crisis. Een eerste bedrag van 500 duizend euro gaat naar projecten om onmiddellijke hulp te bieden aan de gemeenschappen. De belangrijkste zorg is echter om huizen te laten onderzoeken door ingenieurs, zodat de bevolking weer kan verhuizen naar huizen die veilig worden geacht. Kerk in Nood werkt samen met een comité van kerkelijke vertegenwoordigers in zowel Aleppo als Lattakia om een reactie op de situatie te ontwikkelen.

Helpt u de Kerk om christenen in Syrië in de nasleep van de aardbeving op te vangen? Doneer dan via deze actiesite.