fbpx

Belg Frans van Daele wordt EU-gezant voor godsdienstvrijheid

donderdag, 08 december 2022
Nieuws
De Europese Commissie heeft de Belg Frans van Daele aangesteld als speciaal gezant voor de bevordering van de vrijheid van godsdienst of levensovertuiging buiten de EU.
Banner rapport godsdienstvrijheid

De post was bijna anderhalf jaar vacant, wat de Commissie de kritiek opleverde dat zij de bescherming van godsdienstvrijheid en levensovertuiging als secundair beschouwt. De Slovaakse politicus Jan Figel werd in 2016 aangesteld als eerste speciale gezant voor de bevordering van de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging. Zijn opvolger, de Cyprioot Christos Stylianides, nam in september 2021 al na vier maanden ontslag om minister te worden in Griekenland.

Van Daele, was eerder onder meer Belgisch ambassadeur in Italië en de Verenigde Staten en vertegenwoordiger van België bij de EU, de VN-Veiligheidsraad en de Navo. Als speciale gezant heeft hij de opdracht om een dialoog tot stand te brengen met nationale overheden en andere belanghebbenden in landen die te lijden hebben onder discriminatie op grond van religie of overtuiging. Zijn rol is om dialogen op te starten met onder meer overheden in staten waar discriminatie op basis van religie plaatsvindt, aangevuld met acties voor deradicalisering en tegen extremisme in landen buiten de Europese Unie.

Bronnen: Kerknet, Wikipedia