fbpx

Begrafenis op straat na sluiting kerk

maandag, 25 februari 2019
Nieuws
Christenen in Koum al-Raheb hebben noodgedwongen voor de derde keer een begrafenis gehouden in de straten van het dorp. Hun enige kerk werd op 9 december 2018 door de politie verzegeld.
20190225-Houm-Al-Raheb-begrafenis-buiten

Honderden christelijke rouwenden, waaronder enkele Moslim buren, verzamelden zich voor de dienst die werd gehouden op een weg in het dorp. Ze eisten dat hun kerk zou worden heropend. De 2.500 Christenen in Koum al-Raheb vierden op 9 december eerste Mis in hun nieuwe kerk toen de politie arriveerde om de kerk te sluiten omdat er geen vergunning was verleend. Nadat de dienst was afgelopen, namen officieren de sleutels van de kerk in beslag.

De volgende dag sloot de politie de elektriciteits- en watervoorziening van de kerk af, terwijl christenen in gebed buiten het gebouw van vier verdiepingen stonden te bidden. De situatie escaleerde toen de huizen van christenen werden aangevallen door islamitische dorpelingen die met stenen gooiden. Volgens een christelijke ooggetuige zetten moslimfundamentalisten met behulp van het luidsprekersysteem van de dorpsmoskee aan tot geweld.

Inmiddels hebben Christelijke leiders een ontmoeting gehad met lokale veiligheidsfunctionarissen en politici, waarbij is overeengekomen om versneld een ​​licentie voor de kerk te verkrijgen. De regering van de Egyptische president Al-Sisi heeft vorig jaar 508 kerkgebouwen gelegaliseerd. Meer dan 3000 kerken die sinds 2017 goedkeuring hebben aangevraagd, wachten echter nog op een vergunning.

Bron: Coptic Solidarity