Angst voor religieuze zuivering door Turkse inval

vrijdag, 11 oktober 2019
Nieuws
De inval van het Turkse leger in het noordoosten van Syrië veroorzaakt paniek onder de christelijke en andere religieuze minderheden, stelt Kerknet vast op basis van diverse bronnen. De eerste christelijke slachtoffers zijn gevallen.
20191011-Eerste-christelijke-slachtoffer-Turkse-aanval-op-Qamishli

Turkije, dat zijn al lang geplande aanval als een vredesoperatie bestempelt, wil naar eigen zeggen paal en perk stellen aan de terreur van de Koerden, die aan de Syrische kant van de grens trouwe bondgenoten van de VS waren. De Koerdische milities zijn grotendeels verantwoordelijk voor het succesvol bestrijden van islamitische militanten in Syrië. Hoewel lokale Christenen ook hebben geleden onder Koerdische onderdrukking en veel Christenen daarom naar het buitenland gevlucht, zien veel achtergebleven Christenen de Koerdische aanwezigheid als bescherming tegen een nog groter kwaad.

Aanval op vreedzame regio
Kerknet haalt onder meer Emanuel Youkhana aan, de archimandriet van de Assyrische Kerk van het Oosten. Volgens de abt, die zo’n drie uur van Kamishli resideert, dreigt de inval van het Turkse leger in het noordoosten van Syrië uit te draaien op een religieuze zuivering. “Het gebied was het meest vreedzame en stabiele gebied van Syrië, waar moslims, christenen en burgers van andere religieuze minderheden in vrede konden samenleven. Dat wordt gedestabiliseerd door de Turkse militaire aanval.” De Turkse president Recep Tayyib Erdogan zegt dat hij een veilige haven wil creëren in het noordoosten van Syrië om Syrische vluchtelingen – voornamelijk van Arabische origine – te laten terugkeren. Hij kondigde aan dat hij twee miljoen Syrische vluchtelingen die nu in Turkije verblijven naar het veroverde gebied zal terugsturen. Emanuel Youkhana: “Feitelijk voltrekt zich een demografische verandering, waarbij Koerden, christenen en jezidi’s worden weggejaagd en soennitische moslims hun plaats innemen.”

Herhaling ‘zuivering’ Afrin
Waarnemers herinneren aan de Turkse aanval van 2018 tegen Afrin, met steun van militanten van al-Qaeda en Islamitische Staat (IS). Daarbij werden 300.000 jezidi’s, christenen en Koerden ontheemd en gedwongen hun dorpen en huizen te verlaten. “Wie bleef, werd vervolgd en gedwongen zich te bekeren tot de Islam”, zegt de christelijke politieke leider Bassam Ishak, het voormalige hoofd van de Syrische Nationale Raad, die nu in ballingschap in de VS leeft. Voor de Koerden die zich de afgelopen jaren tot het christendom bekeerden en in deze regio hun geloof openlijk konden belijden, ziet de toekomst er erg duister uit. Volgens de islamitische wet zouden zij gedood moeten worden. Het feit dat Turkse nationalisten deze oorlog als een religieuze oorlog tegen ongelovigen bestempelen, is een teken aan de wand.

Toekomst Kamishli cruciaal
Cruciaal en indicatief voor de Koerdische regio wordt de evolutie in de Noord-Syrische stad Kamishli, een etnisch gemengde, interreligieuze stad op 680 kilometer ten noordoosten van Damascus en op 200 kilometer van Dohuk (Iraaks Koerdistan). In 1915 werden al eens tienduizenden christenen afgeslacht door het Ottomaanse leger. De tiende grootste stad van het land (met naar schatting 180.000 inwoners) wordt bewoond door Koerden, Assyriërs, Turkmenen, Arabieren en Armeniërs (onder wie 2.000 Armeense katholieken). Kamishli telde tot een het begin van de oorlog grote joodse en Armeens-orthodoxe gemeenschappen. Er woonden 25.000 Syrisch-orthodoxe inwoners, waarvan de helft Kamishli al voor de Turkse invasie heeft verlaten. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bevestigt dat de stad een van de eerste doelwitten werd van de Turkse luchtbombardementen. Daarbij zou ook een gevangenis geraakt zijn waar IS-militanten zijn opgesloten.

Eerste christelijke slachtoffers
Intussen zijn ook de eerste christelijke slachtoffers gevallen bij een mortieraanval op de christelijke wijk Al-Bisheriyeh. Daarbij raakten tenminste twee mensen gewond en zijn mogelijk twee andere gedood. Berichten over het exacte slachtoffers zijn vooralsnog tegenstrijdig. Wel is duidelijk dat mensen en masse proberen Kamishli te verlaten. 

Christenen binnen het zelfbestuur in de regio roepen de Verenigde Naties, die vandaag vergaderen, en de internationale gemeenschap op tot het instellen van een no-flyzone boven het noorden van Syrië.

Bron: Kerk in Nood, Kerknet, ACN, Catholic Herald, BBC, Rudaw, Kurdistan, ESU