Kerk in Nood sprak eerder al met Nhigat Shahbaz, over haar leed nadat een man tijdens de lockdown haar 14-jarige dochter Maira ontvoerde en haar dwong om met hem te trouwen en haar christelijk geloof op te geven. De rechtbank in de Pakistaanse stad Faisalabad oordeelde op 5 mei ten gunste van haar ontvoerder, Mohamad Nakash. De Moslim beweerde dat de katholieke Maira Shahbaz negentien jaar oud is, ondanks dat er bewijs werd ingebracht, zoals haar geboorteakte en officiële documenten van kerk en school, waaruit blijkt dat ze vijf jaar jonger is.
Gewapende ontvoering
Twee getuigen, Parvaiz en Nadeem Masih, hebben bevestigd dat Maira's moeder, Nighat, met spoed naar het ziekenhuis in Faisalabad werd gebracht nadat Mohamad Nakash en twee medeplichtigen de 14-jarige, allen gewapend, Maira in de buurt van haar huis in een auto stopten, waarbij ze in de lucht schoten toen ze wegreden. Nighat : "Ik smeek dat mijn dochter naar ons terugkeert. Ik ben bang dat ik haar nooit meer zal zien." Ook Saira (16), de oudere zus van Maira, is erg aangedaan door de ontvoering van haar zus: "Maira is nog steeds een kind en ze buiten haar uit. Ze houdt van zingen en ik mis haar en haar zang zo erg."
"Behandeld als dieren"
De advocaat van de familie, Khalil Tahir Sandhu, heeft verklaard dat Mohamad Nakash getrouwd is en twee kinderen heeft. Hij kwam Maira niet ver van haar huis in de buurt van Madina Town tegen, waar zijn woont en hij als kapper werkt. Volgens Sandhu heeft Nakash documenten aan de rechtbank getoond die aantonen dat hij en Maira sinds vorig jaar oktober gehuwd zijn. Maira was toen nog maar 13 jaar oud. De advocaat, tijdens zijn studietijd kamergenoot van de vermoorde katholieke Pakistaanse minister voor minderheden, Shahbaz Bhatti, is ontzet over de ontvoering: "Mensen die dit een jong kind als Maira aandoen, behandelen ons niet als mensen, maar als dieren." Hij zei dat tijdens de rechtszitting, op 5 mei, rechter Kamran Khalid uit Faisalabad werd opgezweept door 150 mannen die zich bij het hof hadden verzameld om Nakash te steunen. Samdhu heeft verklaard door te procederen om Maira weer bij haar ouders te krijgen.
Kwetsbaar
Kerk in Nood sprak ook met Lala Robin Daniel, een mensenrechtenactivist, vriendin en buurvrouw van Maira en haar familie: "De Shahbaz-familie is een van de armste in Madina Town. Ze verdienen weinig aan hun werk als schoonmakers. De vader van het gezin heeft hen verlaten en in onze maatschappij is deze arme christelijke familie erg kwetsbaar. Maira heeft school voortijdig moeten verlaten omdat het gezin het schoolgeld niet meer kon betalen. In plaats daarvan kreeg ze een baan.”
In Pakistan is de overgrote meerderheid van de bevolking Moslim. Christenen en andere minderheden ervaren er veelal discriminatie en worden bedreigd met de strengte blasfemiewetgeving. Er worden volgens de Pakistaanse mensenrechtenorganisatie Beweging voor Solidariteit en Vrede elk jaar ongeveer 1000 christelijke en hindoeïstische vrouwen en meisjes ontvoerd. De zaak van Maira doet erg denken aan die van Huma Younus. Kerk in Nood steunt sinds vorig jaar de familie van dit eveneens 14-jarige christelijk meisje. Zij werd afgelopen oktober uit het huis van haar ouders in Karachi ontvoerd door een man genaamd Abdul Jabbar. Ook hier ging de rechtbank ondanks bewijs van haar minderjarigheid mee in de beweringen en redeneringen van de ontvoerder.