Aleppo: "Zelfs doden rusten niet in vrede"

Project
Ruim 2400 Christenen in Aleppo wachten nog op een christelijke begrafenis.
ACN-20170721-58384

Door gevechten en vervolgens de vernieling van het christelijke kerkhof van Jabal Al-Saydé (Berg van de Heilige Maria) wachtten sommige families al sinds 2013 op een begrafenis voor hun overleden naasten.

Aan de westelijke rand van de stad Aleppo en aan de voet van de heuvel Jabal Al-Saydé bevinden zich de christelijke begraafplaatsen. Omdat de strategisch gelegen heuvel tijdens de oorlog zwaar werd bevochten, waagden nabestaanden zich er niet. Nu de rust in de stad is hersteld, blijkt dat veel graven door bombardementen en plunderingen zijn beschadigd.

“Wij zouden willen dat onze geliefde overledenen een waardige en heilige begrafenis krijgen”, aldus Moses Alkhassi, de vicaris-generaal van het Grieks-orthodoxe aartsbisdom Aleppo en Alexandretta. Hij wijst naar een groep vernielde nissen waarin nog altijd doodskisten liggen. “Maar wij hebben financiële ondersteuning nodig om ons kerkhof opnieuw op te bouwen. Onze gelovigen slagen er nu al niet in om alle kosten voor het levensonderhoud – zoals levensmiddelen, geneesmiddelen en huisvesting – te dragen, om maar te zwijgen van begrafeniskosten en kosten voor de heropbouw van het kerkhof.”

De stoffelijke resten van 2.461 christenen van alle geloofsovertuigingen bevinden zich nu op een terrein dat de regering ter beschikking heeft gesteld. Het kost € 40 om een overledene op te graven en een christelijke begrafenis te geven. “We willen dat de overledenen eindelijk een vredevolle laatste rustplaats krijgen in gewijde grond”, benadrukt Alkhassi. “We hebben er goede hoop op, omdat u ons steunt. Wij vragen aan alle mensen in Europa en elders in de wereld om voor ons te bidden. Wij zien de hoop in de ogen van onze gelovigen. Uw ondersteuning wakkert die hoop verder aan. Heel veel dank daarvoor.”