fbpx

“Absolute wanhoop in Syrië door aardbeving”

maandag, 06 februari 2023
Nieuws
De verwoestende aardbeving die het zuiden van Turkije en het noorden van Syrië in de vroege uren van maandag trof, heeft duizenden mensen in beide landen getroffen. Kerk in Nood (ACN) ontving al meerdere berichten en noodkreten van christelijke gemeenschappen en projectpartners in Syrië. Zij verkeerden al in een moeilijke situatie na meer dan tien jaar oorlog, vervolging en, meer recentelijk, een verlammende financiële crisis.
ACN-20230209-140445

De steden en dorpen Aleppo, Homs, Lattakia en Hama, die zwaar getroffen zijn, kennen een aanzienlijke christelijke bevolking. De katholieke hulporganisatie heeft berichten ontvangen over doden en gewonden in deze plaatsen. Ten minste één priester werd gedood toen de bisschoppelijke residentie in Aleppo instortte. Er zijn ook berichten over schade aan gebouwen: onder meer de Syrisch-orthodoxe kathedraal van St. George in Aleppo, de kerk van de Franciscanen in Lattakia en het door Kerk in Nood gesteunde Hope Centre in Aleppo zijn beschadigd.

Residentie Melkitische kerk ingestort
Een priester, Emad Daher (op de foto), en een andere man die zich op het moment van de aardbeving in de residentie van de aartsbisschop-emeritus van de Melkitische Grieks-katholieken in Aleppo bevond, kwamen om het leven. Monseigneur Jean-Clement Jeanbart, een voormalige projectpartner van Kerk in Nood, ontsnapte ternauwernood. Hij wordt in het ziekenhuis behandeld aan zijn verwondingen, maar is naar verluidt stabiel.

Gebed voor wie getroffen zijn
“Niet alleen de Kerk in Syrië is opgeschrikt door de ramp. Zelfs in Beiroet gingen mensen de straat op, bezorgd dat een nieuwe explosie hun land trof. Op dit moment onderzoekt de Kerk het lot van haar mensen en families. Alle medewerkers van Kerk in Nood in Aleppo, Homs en Damascus maken het goed”, aldus Regina Lynch, directeur projecten van Kerk in Nood (ACN) Internationaal. “Wel maken we ons zorgen over Mgr. Jean-Clement Jeanbart, de voormalige Melkitische katholieke aartsbisschop van Aleppo, wiens gebouw instortte en van wie we hebben vernomen dat hij nu in het ziekenhuis ligt maar herstellende is.” Ze roept op tot gebed voor allen die gedood, gewond of anderszins getroffen zijn door de natuurramp.

Mensen wanhopig
De aartsbisschop van Homs, Jean Abdo Arbach, heeft al gereageerd op de aardbeving en gezegd dat de dertig seconden die de aardbeving duurde “het leven van duizenden mensen volledig heeft veranderd. “Laten we hopen dat de aardbeving de harten van de internationale gemeenschap en van alle wereldleiders wakker schudt, zodat ze Syrië helpen en de mensen die lijden niet vergeten. De bevolking verkeert in een staat van absolute wanhoop en angst. Er zwerven mensen door de straten, die niet weten waar ze heen moeten en wanhopig op zoek zijn naar familie en vrienden. Veel mensen zijn gestorven of vermist”, zegt de aartsbisschop, die ook directeur is van de Syrische tak van Caritas, tegen Kerk in Nood.

Kerk in Nood staat nauw in contact met de lokale Kerk om waar nodig noodhulp te verschaffen. Ook is onmiddellijk extra steun toegezegd aan bestaande projecten: gaarkeukens, steun voor ouderen en medische projecten. Helpt u mee zodat de lokale Kerk de bevolking kan blijven helpen, nu die in grotere nood verkeert dan voorheen? Doneer dan online of maak uw gift over onder vermelding van ‘aardbeving Syrië.’