fbpx

Aartsbisschop Cuba: Overleven Kerk hangt af van buitenland

dinsdag, 11 juni 2019
Nieuws
Enkele dagen nadat de regering van de Amerikaanse president Trump aankondigde dat het nieuwe beperkingen oplegt aan het reizen van Cuba naar de Verenigde Staten, uit een aartsbisschop uit de Verenigde Staten kritiek op diens beleid.

“De transformatie van het eiland – en het voortbestaan ​​van de Kerk daar – is afhankelijk van externe contacten. Een halve eeuw van rigide isolatie heeft slechts één ding geconsolideerd: dezelfde politieke structuren die het Amerikaanse regeringsbeleid probeert te veranderen," aldus aartsbisschop Timothy Broglio. De voorzitter van de Internationale Commissie voor Justitie en Vrede van Amerikaanse Bisschoppenconferentie stelt in een verklaring van de bisschoppen op 6 juni "dat het aanscherpen van het embargo tegen Cuba uiteindelijk contraproductief is voor de ontwikkeling van het maatschappelijk middenveld op het eiland."

Broglio’s verklaring komt twee dagen nadat de regering van Trump aankondigde dat het een halt toeroept aan wat bekend staat als ‘people-to-people’ reizen naar het eiland, voornamelijk culturele excursies die Amerikanen in contact brengen met de Cubaanse bevolking en cultuur op het eiland. "Dankzij de vrijgevigheid van de Amerikaanse Katholieken steunt de USCCB [Amerikaanse bisschoppenconferentie] al tientallen jaren het werk van de kerk in Cuba door haar financiële, pastorale en bijstand in advocacy te verlenen," vervolgde de aartsbisschop. "De Heilige Stoel en de USCCB menen al lang dat de sleutel tot de transformatie van Cuba niet ligt in isolatie, maar in een grotere culturele uitwisseling tussen vrijheidslievende mensen op het eiland en in de Verenigde Staten."

De beperkingen hebben vooralsnog geen invloed op religieuze reizen naar het eiland, een manier die vaak wordt gebruikt door leden van de Amerikaanse Katholieke Kerk. "Het voortbestaan ​​van de kerk in Cuba is afhankelijk van de vrijheid van religieuze reizen en donaties vanuit het buitenland." Aartsbisschop Broglio pleit er dan ook voor om deze mogelijkheden tot religieuze reizen naar het eiland voor het versturen van giften naar de Cubaanse Kerk te behouden.

Bron: Crux