fbpx

Veranderingen in leiding internationale Kerk-in-Nood-organisatie

donderdag, 01 juni 2023
Nieuws
De pauselijke stichting Aid to the Church in Need (ACN) International, waarbij Kerk in Nood Nederland is aangesloten, wordt vanaf 14 juni 2023 geleid door Regina Lynch. Ze neemt de functie van uitvoerend president over van dr. Thomas Heine-Geldern voor de komende vijf jaar.
#RedWednesday

De Noord-Ierse Lynch is al sinds 1980 werkzaam op het internationale kantoor van ACN in Königstein im Taunus in Duitsland. In 2008 werd zij projectdirecteur en daarmee verantwoordelijk voor de ongeveer 6.000 projecten per jaar die in meer dan 140 landen worden gesteund.

In 2021 kreeg Lynch een bijzondere waardering voor haar werk. Als vertegenwoordiger van het samenwerkingsverband van liefdadigheidsinstellingen ten dienste van de oosterse Kerken ROACO, mocht zij paus Franciscus vergezellen op zijn reis naar Irak. ACN steunt er onder meer christenen die naar de vlakte van Nineveh zijn teruggekeerd, na verdreven te zijn door Islamitische Staat (IS).

Marco Mencaglia, sinds 2014 werkzaam op de projectafdeling van ACN, heeft inmiddels haar taken als projectdirecteur overgenomen.

Continuïteit missie
Tegelijk met de benoeming van Lynch begint pater Anton Lässer CP uit Oostenrijk als nieuwe kerkelijk assistent. Hij studeerde aanvankelijk bedrijfskunde en werkte als managementconsultant. Na een theologische studie werd hij in 1999 tot priester gewijd. In 2007 trad hij toe tot de orde van de Passionisten (CP). Als internationaal kerkelijk assistent is hij – samen met de kerkelijk assistenten verbonden aan de 23 nationale kantoren – verantwoordelijk voor het geestelijk leven van de stichting.  Zij worden daarom ook wel geestelijk assistenten genoemd. Hij vervangt pater Martin Barta Opus J.S.S., die na 13 jaar een nieuwe rol binnen zijn orde op zich neemt.

De vertrekkende uitvoerend president, Heine-Geldern, is dankbaar dat met de nieuwe benoemingen de continuïteit van de missie geborgd is. “Met de nieuwe uitvoerend president, de nieuwe kerkelijke assistent en de bevestiging van de secretaris generaal, is ACN uitstekend toegerust, zowel organisatorisch als geestelijk. Regina Lynch kent en houdt van ACN. Zij geniet de hoogste erkenning binnen en buiten de stichting. En zij staat er garant voor dat de organisatie zich blijft ontwikkelen in de vervulling van haar missie.”

Vredesprijs
Heine-Geldern, die vanaf 2018 uitvoerend voorzitter was, leidde ACN door de uitdaging van de toenemende vervolging van christenen en de covid-19 pandemie. In mei 2019 nam hij namens Kerk in Nood (ACN) de ‘Path to Peace Award’ in ontvangst van de VN-vertegenwoordiger van de Heilige Stoel in New York als “toonaangevende spreekbuis voor vervolgde christenen.”

Paus Franciscus heeft Heine-Geldern vele malen ontvangen en herhaaldelijk zijn waardering uitgesproken voor het werk van Kerk in Nood (ACN). Een van die gelegenheden was op 15 augustus 2019, toen de paus tijdens het Angelusgebed 6.000 rozenkransen zegende. Deze werden uitgedeeld aan de nabestaanden van oorlogsslachtoffers in Syrië. Sinds maart 2022 heeft de hulporganisatie haar steun aan de door oorlog verscheurde katholieke kerk in Oekraïne versterkt.

De in 1947 opgerichte pauselijke stichting stelt zich ten dienste van christenen over de hele wereld, overal waar zij vervolgd worden of in pastorale nood verkeren. De stichting wordt volledig gesteund door particuliere donateurs en aanvaardt geen overheidsfinanciering.