Pr. Martin Barta, geestelijk assistent van Kerk in Nood (ACN) International: “Dit is een historisch record qua deelname sinds het begin van dit initiatief in 2005.” Volgens de stichting zijn Polen en Mexico de landen waar het initiatief het meest verspreid is geweest, gevolgd door Slowakije, India en de Filippijnen. “Doordat de coronapandemie veel landen heeft getroffen, konden zij niet in grote groepen bijeenkomen. Velen deden het als een familie. We hebben prachtige video’s gezien van kinderen uit Beiroet, Libanon en Carúpano, Venezuela, waar de kinderen in hun huizen bidden.”
Deelname in oorlogsgebieden
Ook kinderen in Maiduguri, in het noorden van Nigeria, dat zwaar werd aangevallen door de Boko Haram, voor vrede en eenheid in de wereld. Velen lieten tekeningen zien en vroegen om een einde aan het geweld en de vervolging van Christenen. Ook in Armenië, een land dat op dit moment in oorlog is, deden 517 kinderen mee.
In Minsk, de hoofdstad van Belarus, een land dat al maanden wordt geteisterd door geweld, baden veel kinderen online, samen met aartsbisschop Tadeusz Kondrusiewicz, die op dit moment in ballingschap is en niet naar zijn land mag terugkeren. Ook op de Vlakte van Nineveh in Irak kwam een grote groep kinderen bijeen. Voor een Mariabeeld in Telskuf baden zij de rozenkrans voor zowel vrede in de wereld als voor allen die lijden onder de coronapandemie. Daarmee waren zij in gebed verenigd met het klooster van de contemplatieve Albertijnse monniken in Esteli, Nicaragua, waarvan de stichter enkele weken geleden stierf aan corona.
Live-uitzending vanuit Fatima
Honderden scholen in Spanje, Groot-Brittannië en Slowakije hebben het initiatief gesteund. In Zuid-Korea deden kinderen van de diocesane school in Seoel op 22 oktober mee, omdat het vanwege de beperkingen door de overheid niet mogelijk was dit eerder te doen. Een van de meest symbolische momenten van de actie was het gebed met kinderen op het heiligdom van Fatima in Portugal. Een live-uitzending op katholieke televisiezenders maakte het mogelijk dat duizenden gelovigen over de hele wereld dit initiatief konden volgen.
Cyberaanval
“We hebben honderden getuigenissen ontvangen van over de hele wereld. We zijn erg blij met het resultaat. De teller op de website, waar deelnemende gezinnen en groepen zich konden aanmelden, bleef op 509.771 staan. Maar we weten dat duizenden mensen zich niet konden registreren omdat de site twee dagen voor 18 oktober werd aangevallen”, legt Maria Lozano van Kerk in Nood internationaal uit. “Het is moeilijk te begrijpen waarom iemand kinderen zou willen stoppen met bidden, maar het laat ons zien dat iemand bang is voor de kracht van die gebeden.”
“Velen ontvangen al jaren materiaal van Kerk in Nood per post of door mensen die het in hun land verspreiden, vooral in Afrika, omdat ze geen gemakkelijke toegang tot het internet hebben. Het was de eerste keer dat we een aanmeldingspagina promoten. Het initiatief is een succes, het heeft een eigen leven geleid en we hebben op sociale netwerken gezien dat velen door vrienden, parochies of door bisdommen zijn uitgenodigd”, legt pater Martin Barta uit.
De campagne ‘Een miljoen kinderen bidden de rozenkrans’ begon in Caracas, Venezuela, toen een groep kinderen het Weesgegroet baden en een van de aanwezigen zich de woorden van pater Pio herinnerde: “Als een miljoen kinderen de rozenkrans bidden, zal de wereld veranderen.”