Priester zijn vandaag de dag wereldwijd gevaarlijke missie

dinsdag, 14 januari 2025
Nieuws
Het geweld tegen priesters en religieuzen nam in 2024 wereldwijd toe. De katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN), die onderzoek doet en jaarlijks rapporten uitbrengt over godsdienstvrijheid en christenvervolging registreerde over 2024 maar liefst 121 gevallen, waaronder 13 moorden, 37 ontvoeringen en 71 arrestaties.
Lent Campaign 2023

Kerk in Nood (ACN) neemt in haar lijsten diegenen op die gedood, ontvoerd of opgesloten werden om redenen die verband houden met vervolging, maar ook diegenen die op moeilijke of gevaarlijke locaties dienen als een getuigenis van hun toewijding aan God.

Haïti en Nigeria gevaarlijkst
De lijst van ontvoeringen van dit jaar wordt aangevoerd door Haïti, waar een algemene ineenstorting van de nationale veiligheid leidde tot de ontvoering van 18 priesters en religieuzen in 2024, vergeleken met slechts twee in 2023. Nigeria blijft een van de gevaarlijkste landen om priester of religieus te zijn, maar de situatie is merkbaar verbeterd: in 2024 werden 11 ontvoeringen gemeld, minder dan in 2023. Gelukkig werden alle slachtoffers van ontvoeringen in beide landen uiteindelijk vrijgelaten.

In Kameroen werden in de loop van het jaar drie priesters ontvoerd, die allemaal werden vrijgelaten. Een pastoor werd ontvoerd door criminelen in São Paulo, Brazilië, die hem een paar dagen vasthielden en beroofden, voordat hij werd gered door de politie. Bisschop Salvador Rangel Mendoza uit Mexico werd ook ontvoerd en later door de criminelen achtergelaten in een ziekenhuis, waar hij herstelde.

Een jonge seminarist werd ontvoerd door militairen in de Democratische Republiek Congo, maar dezelfde avond vrijgelaten na luid protest van de kerkelijke autoriteiten. De kolonel die verantwoordelijk was voor zijn ontvoering werd uit het leger gezet en veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf.

Zusters ontvoerd
Er waren twee gevallen van ontvoering van vrouwelijke religieuzen. Een zuster in Colombia werd beroofd en seksueel misbruikt, maar overleefde gelukkig de beproeving, en een ander, in Malawi, werd fysiek en verbaal mishandeld voordat ze werd vrijgelaten.

Nog eens vier priesters werden in voorgaande jaren ontvoerd, maar zijn niet vrijgelaten of doodverklaard. Dit zijn de priesters John Bako Shekwolo (2019), Joseph Igweagu (2022), Christopher Ogide (2022) - allen uit Nigeria - en priester Joël Yougbaré, uit Burkina Faso, die in 2019 werd ontvoerd en van wie sindsdien niets meer is vernomen. Met deze priesters komt het totale aantal ontvoerden op 41.

13 priesters vermoord
In 2024 werden 13 priesters vermoord. In de Verenigde Staten werd pater Robert Hoeffner thuis vermoord, samen met zijn zus, door een jongeman die de auto van de priester stal en daarna zijn grootvader en een politieagent doodde, en priester Larry Johnson stierf door toedoen van een man die beweerde te lijden aan een psychotische aanval die stemmen hoorde die hem vertelden de priester te vermoorden om “de mensheid te redden”.

In Zuid-Afrika werden in iets meer dan een maand tijd twee priesters vermoord. Pater William Banda, oorspronkelijk uit Zambia, werd vermoord door een man die hem opwachtte in zijn kerk, hem vervolgens naar de sacristie begeleidde en hem doodschoot. En pater Paul Tatu Mothobi werd doodgeschoten nadat hij getuige was geweest van een moord. De moordenaar dwong pater Paul in een auto te stappe en schoot hem in het hoofd, blijkbaar om er zeker van te zijn dat er geen getuigen waren.

Ook in Spanje werd in 2024 een priester vermoord. Franciscaan Juan Antonio Llorente Espín werd vermoord door een man die het klooster binnendrong en schreeuwde dat hij alle priesters wilde vermoorden. Een soortgelijk misdrijf vond plaats in Polen, waar pater Lech Lachowicz bruut werd geslagen door een man die naar de pastorie kwam en later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleed.

Priester Christophe Badjogou Komla, oorspronkelijk uit Togo maar werkzaam in Kameroen, werd neergeschoten bij een poging tot overval. En priester Fabián Enrique Arcos Sevilla, uit Ecuador, werd vermoord aangetroffen met tekenen van extreem geweld, in de buurt van een vuilniscontainer, onder omstandigheden die nog niet zijn opgehelderd. Ook werd pater Ramón Arturo Montejo Peinado op brute wijze vermoord in Colombia tijdens een poging zijn auto te stelen.

In Mexico, waar de afgelopen jaren een groot aantal priesters is vermoord, werd pater Marcelo Pérez vermoord door vermoedelijke bendeleden in wat een poging lijkt te zijn geweest om zijn activisme voor de rechten van de inheemse bevolking het zwijgen op te leggen.

Priester Josiah K'Okal, oorspronkelijk afkomstig uit Kenia, diende in Venezuela waar hij dood werd aangetroffen. Hoewel het officieel zelfmoord genoemd wordt, geloven zijn vrienden en collega's dat hij het slachtoffer is geworden van moord, vanwege zijn activiteiten ter verdediging van de lokale inheemse bevolking tegen criminele bendes.

Pater Luke Yugue, uit Zuid-Sudan, werd gedood tijdens een conflict tussen verschillende stammen, terwijl hij probeerde te bemiddelen tussen de partijen. Tot slot werd pater Tobias Onkonkwo uit Nigeria doodgeschoten door onbekende aanvallers terwijl hij op een snelweg reed.

Niet in de lijst opgenomen, maar wel het vermelden waard, zijn zaken als die van twee vermoorde catechisten in Burkina Faso, een dienaar van het Woord die buiten een kerk in Honduras werd neergeschoten en een misdienaar die samen met zijn broer en moeder werd gedood bij een schietpartij in de buurt van een kerk in Mexico.

Minder arrestaties
In 2024 werden er weliswaar minder katholieke geestelijken en religieuzen gearresteerd dan in 2023, maar hun aantal blijft hoog. Volgens informatie verzameld door Kerk in Nood (ACN) werden in 2024 zeker 71 geestelijken en religieuzen gearresteerd vanwege hun geloof of alleen voor het uitvoeren van hun missie. Dit cijfer is inclusief degenen die eerder gearresteerd werden, maar op een bepaald moment in 2024 nog steeds gearresteerd waren. Op het moment van schrijven waren er nog tien mensen in hechtenis. Hun aantal blijft zorgwekkend en wijst op ernstige problemen met de vrijheid van godsdienst en een gebrek aan rechtszekerheid en respons in grote delen van de wereld.

Voor deze lijst telt Kerk in Nood (ACN) alleen arrestaties die als onregelmatig kunnen worden beschouwd, of die een religieuze of politieke motivatie hebben, en niet degenen die zijn gearresteerd op verdenking van het plegen van gewone misdaden.

Nicaragua bovenaan lijst
Nicaragua staat opnieuw bovenaan de lijst van landen met gearresteerde katholieke priesters en religieuzen. Sinds januari 2024 werden er in totaal 25 katholieke geestelijken gearresteerd in Nicaragua. Als je echter de 19 priesters en religieuzen meetelt die in voorgaande jaren werden gearresteerd en op enig moment in 2024 in hechtenis bleven, dan stijgt hun aantal naar 44, een lichte daling ten opzichte van de 47 in 2023.

Dit is inclusief bisschop Rolando Álvarez, die in 2022 werd gearresteerd en in 2024 werd vrijgelaten. Op deze lijst staan niet de vele geëngageerde leken die ook gearresteerd zijn door het regime en van wie er nog steeds een aantal in de gevangenis zitten, zoals Lesbia Gutiérrez, de Caritas administrateur in het bisdom Matagalpa, en Carmen María Sáenz, juridisch adviseur van hetzelfde bisdom. Volgens lokale bronnen is hun families zelfs het recht ontzegd om hun dierbaren te bezoeken.

Naast het grote aantal geestelijken en religieuzen dat de afgelopen jaren in Nicaragua is gearresteerd, waaronder drie bisschoppen, is er ook een zeer groot aantal priesters dat nooit officieel is gearresteerd, maar dat het land niet meer in mocht nadat ze naar het buitenland waren gegaan, en als gevolg daarvan in ballingschap leeft. Hun aantal is onzeker en ze zijn niet opgenomen in deze lijst, evenmin als degenen die vrijwillig zijn gevlucht om aan arrestatie te ontkomen. Bovendien doet het Nicaraguaanse regime er alles aan om alle zusters het land uit te krijgen. De buitengewone vervolging van religieuzen in Nicaragua en de moeilijke toegang tot betrouwbare informatie maken het moeilijk om een volledig accuraat aantal gearresteerden in dit land vast te stellen.

China
Het volgende land met het hoogste aantal gearresteerde of vermiste geestelijken is China, met negen openbare gevallen, waarvan er vier in 2024 werden vastgehouden. Eén van hen werd later dat jaar vrijgelaten. De overige vijf zijn van hun vrijheid beroofd en zitten sinds begin 2024 in hechtenis, hebben huisarrest of staan onder streng toezicht om religieuze redenen - in één geval zelfs sinds 1997. Gezien de politieke realiteit in China zullen waarschijnlijk nog veel meer geestelijken worden onderworpen aan beperkingen van hun bewegingsvrijheid.

Wit-Rusland
Wit-Rusland heeft te maken met een zeer moeilijke situatie, met zeven priesters die in 2024 zijn gearresteerd. Van de zeven werden er drie gearresteerd in 2023, van wie er één nog steeds in de gevangenis zit en onlangs een straf van 11 jaar kreeg voor verraad. De andere vier werden in 2024 gearresteerd, waarvan er drie zijn vrijgelaten.

Andere gevallen van arrestaties vanwege religieuze intimidatie zijn onder andere twee priesters en een religieuze zuster in India, in een context van toenemende druk op katholieken en andere religieuze minderheden die leven in een land dat momenteel wordt gedomineerd door hindoe-nationalisten. Verschillende andere religieuze figuren werden in India met arrestatie bedreigd, maar slaagden erin om niet daadwerkelijk in hechtenis te worden genomen door een voorlopige borgtocht aan te vragen en te krijgen terwijl hun zaken verder onderzocht worden.

De twee Oekraïense Grieks-katholieke priesters die in 2022 door Russische troepen in hechtenis werden genomen en pas in juni 2024 werden vrijgelaten, staan ook op de lijst.

Venezuela en Tsjaad
Pater Elvis Cabarca, in Venezuela, werd gearresteerd terwijl hij een gebedsgroep leidde op een moment van anti-regeringsprotesten. In Tsjaad werd pater Simon-Pierre Madou Baïhana, een uitgesproken criticus van mensenrechtenschendingen en onrechtvaardigheden, gearresteerd door de politie in burger, onder omstandigheden die volgens getuigen meer op een ontvoering leken, naar verluidt voor het “aanzetten tot verdeeldheid en het in gevaar brengen van de nationale cohesie”. Beiden werden kort daarna vrijgelaten.

In een aantal gevallen zijn de beweringen voor de arrestatie nog steeds onbekend of is het niet duidelijk of de arrestatie daadwerkelijk was ingegeven door religieuze discriminatie. Pater Aurélien Mukangwa, uit de Democratische Republiek Congo, werd onder onbekende omstandigheden gearresteerd op de luchthaven. Na protesten werd pater Aurélien vrijgelaten. De Poolse pater Michal Olszewski werd gearresteerd wegens vermeende financiële onregelmatigheden, onder ongewoon zware omstandigheden vastgehouden en na zeven maanden op borgtocht vrijgelaten. Hij wacht nog steeds op zijn proces en zijn aanhangers beweren dat hij het slachtoffer is van een politieke campagne. Pater Luiz Claudio da Silva, uit Brazilië, werd gearresteerd nadat hij de politie had opgeroepen zich terughoudend op te stellen tijdens het neerslaan van een demonstratie van landloze arbeiders en zuster Mary-Ellen Francouer, uit Canada, werd gearresteerd omdat ze had deelgenomen aan een sit-in bij een bank, samen met een groep leden van verschillende christelijke confessies die protesteerden tegen de investering van de instelling in fossiele brandstoffen.