Volgens informatie op de website van de stichting werden in totaal 1.135.945 kinderen uit meer dan 150 landen officieel ingeschreven. De volledige cijfers liggen volgens de organisatie nog hoger, omdat veel deelnemers zich niet hebben geregistreerd en anderen geen gemakkelijke toegang tot internet hebben.
Het land met het grootste aantal deelnemers, volgens online cijfers, was Nigeria met 200.209, gevolgd door de Filipijnen (162.684), Polen (151.365) en Brazilië (75.579). In Nederland hadden zich 267 kinderen aangemeld.
Ontelbare getuigenissen
Op beelden die vanuit Kharkiv, een Oekraïense stad die grotendeels met de grond gelijk gemaakt is door de oorlog, naar Kerk in Nood (ACN) gestuurd werden, zijn kinderen te zien die ondanks de bombardementen vurig bidden. Het initiatief verenigde kinderen uit Gaza en Israël, maar ook uit andere door conflicten verscheurde gebieden zoals Myanmar, Mozambique, Soedan en de Democratische Republiek Congo, die allemaal voor vrede baden. De deelnemers kwamen van zo ver weg als Frans Polynesië en dit jaar zelfs Antarctica.
Kleurrijke processies
Landen waar christenen een minderheid vormen, zoals Bangladesh en India, organiseerden kleurrijke processies, waarbij tientallen kinderen langs Mariabeelden liepen, volgens foto’s en video’s die ACN ontving. In de Filippijnen, het land met het op één na hoogste aantal deelnemers, strooiden leerlingen duizenden bloemen uit aan de voeten van een beeld van de Heilige Maagd Maria, voordat ze gingen bidden in de kathedraal van Malolos.
Zuster Francesca Anyanwu vertelt Kerk in Nood (ACN) dat in Sierra Leone meer dan 700 kinderen samenkwamen voor een processie door de straten van het bisdom Kenema. “Deze kinderen zijn een krachtige herinnering dat er een universeel verlangen naar vrede is,” stelt de religieuze zuster. “Hun oprechte onschuld en zuivere bedoelingen brengen een boodschap over die weerklinkt onder mensen van alle leeftijden: hoop in een wereld van vrede en harmonie.”
Kinderen begrijpen de missie
Duizenden kilometers verderop, op een school in Ohio in de Verenigde Staten, vertelt een lerares hoe ontroerd haar leerlingen waren over het initiatief. “Ze begrepen de missie volledig, en ze vonden het echt cool!”
In Zuid-Amerika, waar de Mariadevotie erg groot is, reageerden alle landen positief op de uitnodiging van paus Franciscus, afgelopen zondag tijdens het Angelusgebed, om mee te bidden. In Argentinië werden bijvoorbeeld 10.000 pamfletten uitgedeeld met de geheimen van de rozenkrans, die voor het eerst in braille waren vertaald.
Barmhartigheid van God in deze wereld
Honderden kinderen verzamelden zich in de Kapel van de Verschijningen in Fatima, het hart van de Mariadevotie in Portugal, om deel te nemen aan dit gebed. Kardinaal António Marto ging voor en zei dat kinderen zich bewust zijn van de “pijn van de onschuldigen die lijden onder de verschrikkingen van de oorlog, die steeds heviger is geworden. Vandaag zijn deze kinderen de boodschappers van de liefde van de slachtoffers van de wereld: met hen kan God grote en wonderbaarlijke dingen doen. Toen Onze Lieve Vrouw ons vroeg om de rozenkrans te bidden, deed ze dat zodat we ons verenigd zouden voelen in gebed. Hier strijden we voor vrede met het geestelijke wapen van ons gebed, zodat de barmhartigheid van God altijd over deze wereld mag komen, die zo vol wonden is.”