“Katholieke radiostations essentieel in oorlogsgebieden”

donderdag, 13 februari 2025
Nieuws
Ter gelegenheid van Wereldradiodag op 13 februari vestigt Kerk in Nood (ACN) de aandacht op de voortdurende steun van haar weldoeners voor katholieke radio. Dankzij hen heeft de Kerk wereldwijd een essentieel instrument in handen voor zowel het verspreiden van informatie als voor evangelisatie.
Radio luisteren in Burkina Faso

Honderden katholieke radiostations zijn actief op de meest vergeten plaatsen op de planeet. Velen van hen doen dat dankzij de weldoeners van Kerk in Nood (ACN), die in 2024 omroepen financierden in 19 verschillende landen; in Latijns-Amerika, Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Oost-Europa. Deze zenders zijn essentieel voor het uitzenden van de stem van de Kerk en het brengen van hoop, vooral in landen die getroffen zijn door conflicten en oorlogen.

Enige contact met geïsoleerde gemeenschappen
In veel gevallen zijn ze het enige contact tussen geïsoleerde gemeenschappen in de vijf continenten. In Burkina Faso, West-Afrika, bijvoorbeeld, bevindt het radiostation “Radio Notre Dame” zich in Kaya, een regio die de afgelopen jaren veel te lijden heeft gehad van jihadistisch geweld. De directeur, pater Alexis Ouedraogo, is een moedige priester die zijn missie niet wil opgeven om een brug van dialoog te zijn en vrede te zaaien door alternatieven voor haat aan te tonen.

“Het terrorisme dat we nu al een tijdje in Burkina Faso zien, uit zich in aanvallen op gebedshuizen,” zegt de priester. “Vanaf het begin was hun strategie om de Burkinabè te verdelen en hen tegen elkaar te laten vechten. Mijn rol is om de dialoog tussen leden van verschillende religieuze denominaties te versterken. Deze levensdialoog is voor mij ons dagelijks samenleven. Dit kan ertoe leiden dat we relaties met elkaar aangaan en elkaar dienen, en ons zo helpen om in solidariteit te leven.”

Sleutel tot interreligieuze dialoog
In Burkina Faso heeft het jihadistisch terrorisme ongeveer twee miljoen mensen gedwongen om hun huizen te ontvluchten, gedreven door de dreiging van moorden, branden en aanslagen. Als gevolg hiervan hebben tienduizenden gezinnen, waaronder ouderen en kinderen, alles verloren.

Te midden van de crisis biedt een lokaal radiostation in Burkina Faso een plek om met elkaar in contact te komen en gesprekken te voeren die begrip en vriendschap helpen opbouwen. Om de dialoog te bevorderen, nodigen ze regelmatig imam Ibrahim uit op het radiostation Notre Dame de Kaya. In zijn programma interviewde pater Alexis de imam over diens ervaring in het samenleven met christenen. Samen zijn ze een voorbeeld voor hun buren en laten ze zien hoe ze de haat kunnen overwinnen die door het radicale jihadisme wordt verspreid.

“In onze families leven zowel christenen als moslims en niemand doet de ander kwaad,” herinnert Imam Ibrahim zich. In de talkshow behandelen ze onderwerpen als tolerantie tussen de religies, de waarde van vergeving voor zowel christenen als moslims, en hoe samen te leven en te groeien in tolerantie.

Radio in conflictgebieden
In Europa heeft Kerk in Nood in Oekraïne steun verleend aan Zhyve Radio van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk. De zender is essentieel om de gemeenschap op de hoogte en verenigd te houden tijdens het conflict.

En vanuit de Democratische Republiek Congo, waar geweld een constante dreiging blijft, hebben de technici en journalisten die radio en televisie verzorgen voor het bisdom Boma hun dankbaarheid aan de weldoeners van Kerk in Nood betuigd met een handgeschreven brief: “Wij danken op een speciale manier alle weldoeners die deze vorming mogelijk hebben gemaakt, die fundamenteel is voor onze dienstverlening.”

In Haïti, een land met buitensporig geweld en waar de bevolking vreselijk lijdt, kan het Woord van God de allerarmsten bereiken via de ether. Dit is vooral belangrijk wanneer criminele bendes mensen de toegang tot beweging en reizen ontzeggen, waarbij zelfs naar de kerk gaan erg gevaarlijk is.

19 landen en 22 projecten
De trouw steun van donateurs aan radiostations heeft het afgelopen jaar projecten in 19 verschillende landen bereikt: Libanon, Litouwen, Guinee Bissau, Tsjaad, Brazilië, Kenia, Venezuela, Haïti, Honduras, Democratische Republiek Congo, Mozambique, Filippijnen, Roemenië, Oekraïne, Burundi, Chili, Liberia, Burkina Faso en Kosovo. Ook steunen zij al jaren het katholieke radiostation Radio Veritas, dat uitzendt naar het hele Aziatische continent.

Onder de 22 projecten zijn ook de aankoop van apparatuur voor Radio Maria in Kosovo, steun voor het radiostation Mazoji Studija in Litouwen en de programmering van Radio Maria in Letland en Chili. In Afrika heeft Kerk in Nood steun verleend aan de productie en uitzending van religieuze programma's, de bouw van radiotorens en de installatie van zonnepanelen in landen als Guinee-Bissau, Madagaskar, Liberia en Tsjaad. Daar is radio vaak de enige manier om de meest geïsoleerde gemeenschappen met elkaar te verbinden. In Kenia financierden de weldoeners Kerk in Nood Radio Bayana nadat de faciliteiten door brand verloren waren gegaan.