Meditaties van een gevangen bisschop

Vlak na de machtsovername in Vietnam door de communisten werd mgr. Francis Nguyen Van Thuan gearresteerd. Enkele maanden eerder was hij door paus Paulus VI tot aartsbisschop-coadjutor van Saigon benoemd. De communisten zagen in de benoeming een samenzwering tussen het Vaticaan en de westerse ‘imperialisten’.

Op 15 augustus 1975, Maria Tenhemelopneming, moest hij zich melden in de residentie van de president en werd hij gearresteerd. Er volgde een periode van dertien jaar gevangenschap waarvan negen jaar in eenzame opsluiting.

Eén gedachte hield de bisschop dag en nacht bezig: “Mijn volk! Mijn volk waar ik zoveel van houd: een kudde zonder herder! Hoe kan ik met mijn volk in contact komen, juist nu, nu het meer dan ooit een herder nodig heeft?

Op een nacht kreeg hij een idee: “Doe hetzelfde als de heilige apostel Paulus toen hij gevangen gehouden werd: Schrijf brieven aan de verschillende gemeenten”.

Elke dag schreef de aartsbisschop enkele gedachten en meditaties op een kalenderblad. En deze liet hij naar buiten smokkelen. Zo ontstond het boek ‘De weg van de hoop’, met 1001 meditaties geordend in 37 hoofdstukken over thema’s zoals de hoop, het offer, Gods aanwezigheid en de Heilige Eucharistie.

Met één meditatie per dag heeft u er voldoende voor de komende drie jaar!

Artikelcode 704

9,95