Cadeau van geloof

Zoals bij ieder feest horen bij Kerstmis cadeaus. Het verhaal van de drie wijzen of koningen die Jezus in Nazareth geschenken kwamen brengen, is kenmerkend... maar niet uniek in de Bijbel. Het geven van geschenken was een vast gebruik voor het aanknopen en onderhouden van relaties. God van zijn kant ging echter een stap verder. Hij gaf zijn enige Zoon, Jezus, opdat wij eeuwig leven zouden hebben als wij in Hem geloven. Die genade - letterlijk 'geschenk' - kunt u doorgeven in een cadeau van geloof. Welk cadeau geeft u dit jaar? Dit jaar kunt u online kiezen uit de volgende 8 cadeaus van geloof:

Cadeau 1: Geestelijke zorg bij trauma's

Photos about the pastoral work of Bishop Luiz Fernando Lisboa from Pemba in his diocese Pemba in Mozambique

In Mozambique zijn dit jaar 250.000 mensen ontheemd geraakt door oprukkende jihadisten die hele dorpen en steden innemen. Zij hebben niet alleen hun bezittingen en middelen van bestaan verloren, maar ook familieleden en vrienden. Parochies en congregaties helpen hen om pijn en verlies te verwerken. Voor maar € 9 kan een priester een dag training volgen in traumazorg en geestelijke ondersteuning.

Cadeau 2: Twee maanden online vorming

Creation of a program for distance learning of catechists

Darusia Yaremchuk, studente aan de katholieke universiteit in Lviv (Oekraïne), kan al maanden geen onderwijs volgen door de dreiging van het coronavirus. Daarom zoekt de Kerk naar nieuwe manieren om het evangelie te verkondigen. Met uw € 100 kan zr. Oresta op afstand onderwijs voor catechisten en docenten christelijke ethiek geven in een land dat zo lang gebukt ging onder militant atheïsme.

Cadeau 3: Een warme maaltijd in Syrië

Prayer to the Our Lady of Sorrows in Eastern Ghouta 2019

"Beste vrienden, ik ben zuster Annie uit Damascus. Mensen hier zijn wanhopig en uiterst vermoeid en kwetsbaar. We hadden oorlog, geweld, honger... nu brengen de voortdurende sancties en de pandemie nog meer pijn en leed met zich mee. Dankzij uw € 7kan ons team arme gezinnen en ouderen bereiken met de broodnodige medicijnen, voedsel, brandstof en schoolbenodigdheden."

Cadeau 4: De basis voor vergeving

Filming Trip of CRTN to Uganda in 2019

Joseph uit Zuid-Soedan moest toezien hoe zijn vader, zus en broer werden vermoord. "Het gebeurde allemaal in een oogwenk. Ik verloor alles en iedereen, maar niet mijn geloof in God. Velen zijn getraumatiseerd, vervuld van haat en wraakgevoelens. Ik wil hen als catechist helpen op de weg naar vergeving en hoop en geloof laten vinden." Helpt u Joseph mee? Met € 70 legt u een basis voor vergeving en vrede.

Cadeau 5: Een Misintentie

Project trip of Mark von Riedemann, David Jones and Jacek Komorowski

In de Heilige Mis geeft Jezus zichzelf. Een Misintentie is voor veel priesters daarbij een middel tot overleven. Nu de kerken door corona leger zijn, geldt dit nog meer. In sommige landen zoals Papoea Nieuw Guinea, krijgen de priesters amper € 10 tijdens een collecte in een volle kerk. Zonder uw Misintenties kunnen zij niet eens boeken kopen of retraites bijwonen.

Cadeau 6: Een maand op missie

The Church working during Corona times 2020

In Brazilië is de Shalom-gemeenschap ingegaan op de uitnodiging van Paus Franciscus om “erop uit te gaan en zich open te stellen voor God en voor anderen.” Dilam: “Met acht vrijwilligers bezoeken we op het eiland Chaves kwetsbare gezinnen. Veel jongens gebruiken drugs en er zijn veel tienerzwangerschappen. Van uw € 28 kan een van ons een maand lang huizen bezoeken om te evangeliseren en bemoedigen."

Cadeau 7: Huisbezoeken in de bergen

Construction of the rectory at the San Jose Obrero parish and formation house for the missionary community Cristo Pastor

In het Boliviaanse bisdom El Alto proberen arme gezinnen uit de Aymara-gemeenschap hoog in de bergen te overleven. Pastoraal werkers en religieuzen bezoeken hen en werken samen om sociale problemen, zoals misbruik en geweld, in de geïsoleerde gemeenschappen tegen te gaan. Met uw € 50 kunnen zij hen met een volle benzinetank thuis bezoeken.

Cadeau 8: Bijdrage aan een kapel

Construction of outstation chapel at Kububa  - Holy Cross Catholic Parish Dhadim

Vijf jaar geleden kwam pater Kenneth in Ethiopië een nieuwe nederzetting tegen op zo'n 30 kilometer afstand van het dichtstbijzijnde dorp. Al drie jaar viert hij de Heilige Mis onder een boom. “De laatste keer heb ik niet minder dan 55 mensen gedoopt, zowel kinderen als volwassenen." De groeiende gemeente droomt van een kleine, permanente kapel. Voor € 167 per kerkganger kan de kapel 150 mensen herbergen.

P2 Kerstverhaal

Een Kerstverhaal uit Syrië

Vier jaar lang stond de Maronitische kathedraal van St. Elia in Aleppo er verlaten bij, terwijl de burgeroorlog voortduurde. "Twaalf dagen na de bevrijding van Aleppo in 2016, besloten we om Kerstmis te vieren in de vernielde kathedraal”, vertelt aartsbisschop Tobji van Aleppo. “We besloten om een boodschap van hoop te geven waaruit blijkt dat de Zoon van God mens is geworden en dat Hij nog steeds bij ons is. Hij vergezelt ons in ons verdriet en draagt deze pijn met zich mee, zodat deze verandert in een leven van geloof, hoop en liefde. Toen het kindje Jezus tijdens de Mis in de kribbe werd geplaatst, gemaakt van de ruïnes van het ingestorte dak, huilde en lachte ik tegelijkertijd. Iedereen klapte en juichen van vreugde.”
Hoewel nog maar 30.000 van de 180.000 Christenen in Aleppo zijn overgebleven, betekent de restauratie veel voor de gemeenschap. Aartsbisschop Tobji: “Het is zoals in een familie. We wilden het huis dat ons samenbrengt renoveren.”

DEEL OP SOCIAL MEDIA

#Cadeauvangeloof