fbpx

Zwitserse zendeling in Mali opnieuw ontvoerd

donderdag, 21 januari 2016
Nieuws
beatrice-stockly

Een Zwitserse zendelinge die in 2012 tien dagen gevangen werd gehouden, is in de stad Timboektoe in het noorden van Mali opnieuw ontvoerd. Beatrice Stockly werd in de vroege ochtend van 8 januari door gewapende mannen uit haar woning weggevoerd. Volgens anonieme bronnen kwamen haar ontvoerders in vier vrachtwagens voorrijden.

De verantwoordelijkheid voor de kidnapping is nog door niet opgeëist. Militante islamitische groeperingen terroriseren de omgeving. Bij twee aanslagen in de afgelopen zeven weken, waarvan een op een christelijk radiostation vlak voor Kerstmis, kwamen 25 mensen om het leven.

Volgens een plaatselijke kerkelijke leider, die naar zijn zeggen eerder met Stockly samenwerkte, vestigde de zendelinge zich in 2000 in Timboektoe, aanvankelijk als vertegenwoordigster van een baptistenkerk alvorens haar eigen, onafhankelijke weg te gaan. Naar zijn zeggen, leidt Stockly, een vrouw van midden veertig, een sober leven. Ze verkoopt bloemen en verspreidt christelijke boeken en devotionalia. Ze geldt als prettig in de omgang, vooral met vrouwen en kinderen. Ze is woonachtig in Abaradjou, een volkswijk in Timboektoe, waar gewapende jihadisten zich geregeld vertonen.

Bezetting door rebellen
Ze werd vanuit diezelfde woning in april 2012 ontvoerd, toen noord Mali door gewapende islamitische groeperingen werd bezet. Ze werd tien dagen later vrijgelaten na bemiddeling vanuit het naburige Burkina Fasso. Tijdens de bezetting in 2012 hebben Christenen, die in Mali een minderheid vormen, het zwaar te verduren gehad. De gewapende islamieten die de streek in hun greep hielden, verboden bijeenkomsten van andere religieuze gemeenschappen. Ook richtten ze vernielingen aan in kerken en gebedsplaatsen. Duizenden mensen, onder wie vele christenen, namen de vlucht naar het zuiden of naar aangrenzende landen als Niger en Burkina Fasso.

In tegenstelling tot andere christenen, bleef Beatrice Stockly in de stad. Op aandringen van haar moeder en broers keerde ze na haar kidnapping in 2012 naar Zwitserland terug, maar niet voor lang: “het is Timboektoe of niets”, zei ze toen.

Toenemende onveiligheid
De regering van Mali en de overwegend uit Toeareg bestaande rebellen groeperingen, tekenden in juni 2015 een vredesakkoord, met beperkte reikwijdte. Jihadisten verstevigden hun greep op de streek en voerden hun aanslagen op, met name tegen de Malinese veiligheidsdiensten en VN vredestroepen. Hun aanwezigheid deed zich ook voelen in de zuidelijke regio’s die voordien geen last van hun aanvallen hadden gehad.

Aanslag op christelijk radiostation
Op 17 december werden drie mannen gedood toen een niet geïdentificeerde man het vuur opende bij Radio Tahanint (Radio Genade in het plaatselijk dialect) die nauwe banden onderhoudt met een kerk van Baptististen in Timboektoe. Hamar Oumar Dicko en Samuel Dico waren in dienst van het station; Abdal Malick Ag Alher was een bezoekende vriend. Dr. Mohamed-Ibrahim Yattara, president van de Baptisten gemeenschap in Mali verklaarde bij die gelegenheid aan World Watch Monitor dat de christenen “geschokt waren door de beelden van wat er was gebeurd. We proberen na te gaan wat er gebeurd is, maar hebben er op het ogenblik geen enkele verklaring voor. Doelwit van de aanslag was een christelijk radiostation dat boodschappen van vrede uitzond. Een van de jonge mannen die gisteravond werd neergeschoten, had net een uitzending beëindigd en zijn laatste woorden gingen over vrede.”

Bron: World Watch Monitor