Zware straffen voor helpen bij bekering

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een rechtbank in de Saoedische stad Al-Khobar heeft een Libanese Chris- ten veroordeeld tot zes jaar cel en 300 zweepslagen wegens...
20130514_saudiarabie01

Een rechtbank in de Saoedische stad Al-Khobar heeft een Libanese Christen veroordeeld tot zes jaar cel en 300 zweepslagen wegens bekering van een jonge Saoedische man en het helpen vluchten van een jonge vrouw naar het buitenland. Zij zouden haar tot bekering hebben gedwongen.

De Libanese man wordt gezien als de aanstichter van het kwaad. Zijn Saoedische collega geldt als medeplichtige en is tot twee jaar cel en 200 zweepslagen veroordeeld. Beiden waren collega’s van de jonge Moslima bij een verzekeringsmaatschappij. Zij raakten in gesprek over het Christendom en hielpen de vrouw zich te bekeren en vanwege haar familie en het strafrechtelijk verbod om zich als moslim tot een andere religie te bekeren. De vrouw raakte tijdens de gesprekken verliefd op de Libanees.

De zaak kwam vorig jaar juli aan het rollen en veroorzaakte grote opschudding in het ultraconservatieve Saoedi-Arabië. Iedere andere religie dan de soennitische Islam is er verboden. Moslims die zich bekeren tot een andere godsdienst riskeren er zelfs de doodstraf.

Tot nu toe is de identiteit van de jonge vrouw onbekend. Zij heeft asiel aangevraagd in Zweden en weigert ondanks oproepen van haar familie naar Saoedi-Arabië terug te keren. Ook heeft de Saoedische ambassade gepoogd de vrouw uitgeleverd te krijgen. Ze is momenteel onder de bescherming van niet-gouvernementele organisaties. In een recent op internet geplaatste video zegt ze zich zonder enige dwang tot het Christendom te hebben bekeerd.

De beide mannen gaan tegen het vonnis in beroep.

Bron en foto: AsiaNews