Zware bomaanslag Nigeria: 38 doden

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een autobom die afging bij een drukke weg op zondagmorgen in een centrale Nigeriaanse stad heeft volgens berichten aan minstens 38 mensen het leven gekost.
20121104_Nigeria01

Een autobom die afging bij een drukke weg op zondagmorgen in een centrale Nigeriaanse stad heeft volgens berichten aan minstens 38 mensen het leven gekost.

De ontploffing trof Kaduna, de hoofdstad van de deelstaat Kaduna, en liet vervormde motorfietsen achter en brokstukken die verstrooid lagen over een doorgaande weg waar velen zich verzamelen om te eten in informele restaurantjes en om op de zwarte markt benzine te kopen. Bij nabijgelegen hotels waren de ruiten gebroken door de druk van de krachtige explosie die vooral een groep van motorfietstaxi´s heeft getroffen.

Minstens 38 mensen zijn omgekomen, aldus Abubakar Zakari Adamu, woordvoerder namens de autoriteiten in Kaduna. Anderen zijn ernstig gewond en worden in plaatselijke ziekenhuizen behandeld. De explosie bracht grote schade toe aan de nabijgelegen All Nations Christian Assembly Church, waar gelovigen een Paasviering bijwoonden. Mogelijk was dit het doelwit van de bomaanslag. Getuigen zeggen dat het erop leek dat de met explosieven geladen auto het terrein van de kerk probeerde te bereiken voor hij ontplofte. ‘We waren bij de dienst van de H. Communie en ik sprak de mensen toe toen we heel opeens een luid lawaai hoorden dat al onze ramen en deuren verbrijzelde, onze ventilators vernielde en sommige andere spullen in de kerk´, vertelt pastor Joshua Raji.

Geen groep heeft de aanslag nog opgeëist, maar de verdenking gaat onmiddellijk uit naar de islamitische terreurgroep Boko Haram, die bij eerdere aanslagen dit jaar al meer dan 380 dodelijke slachtoffers heeft gemaakt. De groep valt zowel christenen aan als gematigde moslims, alsook het hoofdkwartier van de VN in Nigeria. Kaduna ligt op de grens van het islamitische noorden en het christelijke zuiden van Nigeria.

Zondag nog heeft paus Benedictus XVI in zijn paastoespraak melding gemaakt van het voortdurende geweld in Nigeria. Bij eerdere recente aanvallen waren katholieke kerken het doelwit.

 

(Bron: Katholiek Nieuwsblad/Catholic Culture)