Zusters redden 320 kinderen van tsunami

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een Australische religieuze heeft met een paar collega's 320 Samoaanse kinderen het leven gered door hen razendsnel te evacueren.
zuster-barbero

Een Australische religieuze heeft met een paar collega’s 320 Samoaanse kinderen het leven gered door hen razendsnel te evacueren.

Zuster Doris Barbero, een salesiane, gaf les aan de St.-Jozefschool vlak aan de kust van Zuid-West Samoa. De school wordt financieel ondersteund door de Australische katholieke Kerk. Op 29 september werd zuster Doris, twee medezusters en elf lekenmedewerkers opgeschrikt door een beving. Na opgelucht te zijn bekomen van de eerste schrik, voelden zij naschokken en volgde een tsunami-waarschuwing.

"Wij realiseerden ons dat wij maar heel weinig tijd hadden om de kinderen in veiligheid te brengen in de heuvels achter ons", vertelt de Australische.

Zo snel als zij konden verlieten de leerkrachten en de kinderen het schoolgebouw, waarbij de oudere kinderen de kleinsten hielpen. De oudsten zijn tegen de vijftien jaar oud, de jongsten vier.

Tien minuten na de eerste waarschuwing stortten vloedgolven van vier tot zes meter hoog zich op de Samoaanse kust en drongen op sommige plaatsen anderhalve kilometer landinwaarts. Er zijn enkele honderden doden en vermisten te betreuren, de ravage is enorm.

De groep leerkrachten en kinderen bleef in de heuvels tot de volgende dag. Het was een nacht vol ontbering, angst en onzekerheid over het lot van hun ouders, familieleden en vrienden. Sommigen worden nog steeds vermist.

Zuster Doris wil als de ergste nood voorbij is fondsen werven om een onderkomen in de heuvels aan te leggen waar noodvoorzieningen zijn voor eventuele toekomstige tsunami’s.

Bron: CNA