Zusters Irak willen terug: “Gezinnen hebben ons nodig”

Project
Op de Vlakte van Nineveh in Irak zijn 363 kerkgebouwen en eigendommen door Islamitische Staat beschadigd of vernietigd. Zij moeten herbouwd worden. De Zusters Dominicanessen Luma Khuder en Nazek Matty uitten hun hoop tegenover Kerk in Nood.
ACN-20170607-55693

Op de Vlakte van Nineveh in Irak zijn 363 kerkgebouwen en eigendommen die door Islamitische Staat zijn beschadigd of vernietigd. Zij moeten herbouwd worden. De Zusters Dominicanessen Luma Khuder en Nazek Matty uitten hun hoop tegenover Kerk in Nood: "We hopen zo snel mogelijk terug te keren naar Teleskuf. De gezinnen daar hebben ons nodig." Priester Andrzej Halemba, voorzitter van het Nineveh Reconstructiecomité, voegt toe: "Er zijn al 450 gezinnen teruggekomen naar Teleskuf. We hopen dat veel anderen hun voorbeeld zullen volgen.”

Zuster Luma Khuder en zuster Nazek Matty, beiden Dominicanessen van de Heilige Catherine van Sienna, komen oorspronkelijk uit het klooster van Onze-Lieve-Vrouwe van de Rozenkrans in Teleskuf, ten noorden van Mosoel. Ze zien het als een bemoedigend teken dat de christelijke kerken in Irak zich inzetten voor de herbouw van de christelijke dorpen die door Islamitische Staat werden vernietigd op de vlakten van Nineveh.

“Nood-kloosters”
Vóór de zomer van 2014 hadden de Dominicaanse zusters kloosters in diverse plaatsen op de vlakte van Nineveh. Toen extremistische strijders van Islamitische Staat kwamen, vluchtten de zusters Luma en zus Naze samen met ongeveer 70 mede-Dominicanessen naar de autonome Koerdisch-gecontroleerde regio van Noord-Irak. Zuster Luma: "Zodra we in Erbil waren aangekomen, hebben we "nood-kloosters" opgericht om zo dicht mogelijk bij de christelijke vluchtelingen te zijn, hen te dienen en te begeleiden.

Noodhulp en onderwijs
Meteen begonnen we met distribueren van voedsel, melk en luiers. In 2015, toen de vluchtelingen in meer permanente verblijven werden gehuisvest, hebben we twee scholen geopend; de ene in Ankawa, ten noorden van Erbil en de andere in Dohuk. Er zitten 600 kinderen op onze school in Erbil, van tussen de 6 en 13 jaar. We hebben ook een kleuterschool geopend met 392 kinderen. Deze centra worden gefinancierd door Kerk in Nood en anderen. We zijn volledig afhankelijk van hun hulp.”

Terugkeer naar Telskuf
Op dit moment verandert de situatie. "Het aantal inheemse vluchtelingen in Koerdistan neemt langzaam af," zegt zuster Nazek. "Er is geen gevaar meer in Teleskuf en een aantal gezinnen gaan nu terug naar hun huizen." Zuster Luma voegt eraan toe: "Kerk in Nood begint de woningen te herbouwen, ook die in Teleskuf. ISIS bleef maar een korte tijd in het dorp, daarom zijn de huizen niet zo erg beschadigd. We repareren ook ons ​​klooster van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans in Teleskuf met hulp van Kerk in Nood. We willen zo snel mogelijk samen met de mensen terugkeren die nu moe zijn van het leven ver van huis. ‘

Herstel van klooster
"We weten dat sinds januari 2017 al 450 families zijn teruggekeerd naar Teleskuf en dat vele anderen zich voorbereiden op hun terugkeer", legt priester Halemba uit. De voorzitter van het comité voor wederopbouw is tevens verantwoordelijk voor de projectafdeling van Kerk in Nood voor het Midden-Oosten. "Van alle dorpen op de vlakte van Nineveh is Teleskuf het veiligst. Het gebied wordt in feite gecontroleerd door het Koerdische leger. We hopen dat de terugkeer van de christelijke families naar Teleskuf een "domino-effect" zal hebben op de families uit andere dorpen, die nog aarzelen om terug te keren uit angst dat de situatie nog niet helemaal veilig is. Kerk in Nood wil meer dan 40.000 euro bijdragen aan de kosten van het herstellen van het Dominicaanse klooster in Teleskuf. De zussen moeten zo spoedig mogelijk terugkomen, want de families hebben er behoefte aan.”

Helpt u mee zodat de zusters terug kunnen naar Teleskuf om daar gezinnen te helpen? Doneer dan via deze website of maak uw gift over op NL64 FVLB 0227 1754 84 onder vermelding van ‘Irak’.